Política

L’OPEP i Rússia mantenen la reducció de producció després del límit al petroli rus

L’aliança de països exportadors opta per la prudència en un moment d’incertesa en el mercat

Moscou ja no pot vendre cru transportat per mar a la UE a partir d’avui

Rússia ja no pot exportar petroli transportat per mar a Europa per l’entrada en vigor avui de l’embargament acordat per la UE com a sanció per la guerra llançada contra la veïna Ucraïna, el 24 de febrer passat. L’embargament afectarà el 90% d’importacions europees de cru rus, és a dir, uns 730 milions de barrils anuals, segons va avançar la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen. L’objectiu declarat de la mesura, que a partir del dia 5 de febrer inclourà també les importacions de derivats del cru, és debilitar la capacitat de Rússia per finançar la campanya militar a Ucraïna. A més del vet, la UE va acordar fixar un límit al preu del petroli rus de 60 dòlars (57 euros) per barril. Una mesura a la qual el Kremlin va respondre amb l’anunci que deixarà de vendre petroli als països europeus que apliquin el límit. L’embargament al cru rus a Europa podria provocar una escalada de preus. Tot i això, els membres de l’OPEP+, l’aliança de 23 països exportadors de petroli liderada per l’Aràbia Saudita i Rússia, van optar per la prudència. En una breu reunió per videoconferència, van acordar continuar aplicant l’any que ve la forta retallada de producció acordada l’octubre passat. El resultat de la reunió mostra la imprevisibilitat de l’oferta i la demanda en els pròxims mesos. En un comunicat, van reafirmar la retallada de la producció conjunta en dos milions de barrils diaris fixada el 5 d’octubre passat com una mesura “necessària” i “correcta”. Van decidir, a més, convocar per al 4 de juny del 2023 la seva pròxima conferència regular. Tot i això, van destacar que el comitè intern de vigilància es reunirà cada dos mesos i podrà convocar una conferència extraordinària si la situació ho requereix.

Les tropes ucraïneses creuen el riu Dnièper

Les tropes ucraïneses van fer ahir un pas més per recuperar de mans russes els voltants de la ciutat de Kherson creuant el riu Dnièper i arribant fins a la riba est, on es van replegar les forces russes després de la retirada. Així ho va comunicar l’Institut per a l’Estudi de la Guerra (ISW, per la sigla en anglès) de Washington, citant imatges i informes de Kíiv que mostrarien com un petit grup de soldats ucraïnesos creuen en bots el riu “fins a una estructura de fusta similar a un port esportiu” i hi hissen la bandera d’Ucraïna. La ciutat de Kherson va ser recuperada per Ucraïna al novembre, després d’una dura contraofensiva que va acabar amb la retirada russa. La ciutat, immersa en una greu crisi humanitària, va quedar dividida en dues parts, amb el riu convertit en frontera natural entre totes dues i en víctima de bombardejos constants. L’epicentre dels combats, però, es va mantenir a Bakhmut, un important nus de comunicacions de la regió de Donetsk. En el 284è dia de guerra, la CIA considera que Rússia està esgotant l’arsenal militar “amb força rapidesa” i el Ministeri de Defensa britànic va assegurar que el suport públic a Rússia per la guerra està “disminuint significativament”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona
polònia

Destituït i investigat per espionatge el cap de l’Eurocos

barcelona
política

Podem es desdiu i no es presentarà al 12-M

barcelona