Política

Aragonès denuncia davant l’ONU que Espanya mai ha protegit el català “com es mereix”

El president alerta en la seva intervenció al Fòrum de les Minories de les Nacions Unides de Ginebra el “declivi” de la llengua

Intervé a Ginebre per fe defensar el “clar consens” per “aturar la substitució de la llengua catalana”

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha alertat del “declivi del català” al Fòrum de les Minories de les Nacions Unides de Ginebra. “Itàlia, França i Espanya no li han donat el ple reconeixement i la protecció que qualsevol llengua al món mereix”, ha dit aquest dijous des de la taula presidencial de la sessió oficial. En el discurs com a ponent, Aragonès ha traslladat la seva “preocupació pel futur de la llengua catalana” i el seu compromís per “preservar la diversitat lingüística i assegurar que tothom pugui viure amb plenitud i normalitat a través de la seva llengua”. El cap de l’executiu ha assegurat que hi ha un “clar consens” a Catalunya per “aturar la substitució de la llengua catalana per la castellana”.

“És un procés conscient de recentralització política i econòmica, així com d’assimilació nacional, cultural i lingüística”, ha denunciat. Per això, Aragonès ha defensat que cal protegir “totes les llengües” per tal de “protegir els drets de tothom” i “la diversitat lingüística de la humanitat”.

El president ha estat convidat pel Relator Especial de l’ONU sobre Qüestions de les Minories, el Sr. Fernand de Varennes. I la participació de l’executiu s’emmarca en la tasca per defensar el català a nivell internacional. Aquesta mateixa setmana el Govern ha presentat un document amb 100 mesures per obrir una “nova etapa” en política lingüística per impulsar el català a l’escola, a la sanitat, al món audiovisual i a l’àmbit de la gent gran, entre altres.

Discurs d’Aragonès a l’ONU

Aragonès ha iniciat el seu discurs en català i després ha passat a l’anglès. “Catalunya és una nació moderna, avançada i pròspera”. Així ha començat la seva intervenció per reivindicar el “paper central” de la “cultura i la llengua” catalana per “assegurar i promoure la cohesió social del país”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

polònia

Tusk avisa d’una “era de prebèl·lica” a Europa

barcelona
política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Desenes de morts per un bombardeig israelià a Síria

barcelona
societat

L’Audiencia Nacional cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona