Política

en directe

Congrés dels diputats

Sánchez defensa els nomenaments al TC i els acords per aprovar els pressupostos de l’Estat

El president espanyol replica a Santiago Abascal que el seu “patriotisme” sempre “ha tingut preu”

Podeu seguir el ple al digital

  • Pedro Sánchez, president del govern espanyol, aquest dimecres al Congrés dels diputats EFE.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha defensat aquest dimecres al Congrés els nomenaments del seu govern per renovar el Tribunal Constitucional (TC) i els acords amb els socis parlamentaris per tirar endavant els pressupostos de l’Estat.

En resposta a una pregunta de la portaveu del PP, Cuca Gamarra, durant la sessió de control al govern a la cambra baixa, Sánchez ha justificat els nomenaments de l’exministre de Justícia Carlos Campo i de l’exassessora de Moncloa –i vicepresidenta del Consell de Garanties Estatutàries- Laura Díez com a nous membres del TC.

El cap de l’executiu subratllat que és “perfectament democràtic i constitucional” defensar la idoneïtat dels nous vocals i ha afegit que “el que no és democràtic i constitucional és bloquejar la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ)” i de retruc, el TC.

Pel que fa als comptes, Sánchez ha afirmat que els pressupostos que el Congrés va aprovar la setmana passada amb el suport dels socis parlamentaris responen a les necessitats de la majoria social, i ho ha contraposat al vot del PP contra els impostos a les energètiques, la banca i les grans fortunes.

“Nosaltres governem per la majoria social, pels més de 20 milions d’afiliats a la seguretat social i els més de 2 milions que avui tenen un contracte indefinit gràcies a la reforma laboral”, ha dit Sánchez. “I pels 43 milions d’espanyols que gràcies a les mesures que ha adoptat el govern veuen rebaixat l’IPC”, mentre que vostès “voten en contra dels impostos a les grans empreses, en favor del 0,2% dels ciutadans”.

Sánchez ha fet aquestes manifestacions en resposta a les preguntes de la portaveu del PP al Cognrés, Cuca Gamarra, que li ha recriminat que posi l’exministre de Justícia al Tribunal Constitucional.

Gamarra també l’ha acusat de donar “impunitat” als condemnats pel delicte de sedició i d’haver fracassat amb la llei del només sí és sí.

Segons ella, tot plegat no respon als designis dels ciutadans sinó al seu interès personal, i ha afirmat que Sánchez no té un govern de coalició “sinó una coalició d’interessos”.

Sánchez també ha respost una pregunta del líder de Vox, Santiago Abascal, que ha afirmat que si Sánchez passa a la història no serà per l’exhumació de les restes de Franco, sinó per haver “cedit” a les pretensions dels “colpistes”, per haver “assaltat el Congrés”, per haver “condemnat el seu poble a pagar les factures energètiques més altes de la història” i per haver”suspès les llibertats dels espanyols durant un any”. “Vostè ha incorporat a la direcció de l’Estat a partits filoterroristes”, ha sentenciat Abascal.

L’ús del terme “filoterroristes” no ha estat en va. Aquest dimarts el vicepresident del Congrés Alfonso Rodríguez Gómez de Celis, va expulsar la diputada de Vox Patrícia Rueda per negar-se a retirar aquest terme de la seva intervenció durant el ple. Tot plegat després d’altres incidents durant el debat dels pressupostos de la setmana passada, quan Vox va assegurar que la ministra d’Igualtat, Irene Montero, estava al càrrec per haver “estudiat a fons” l’exlíder de Podem Pablo Iglesias.

Sánchez ha replicat a Abascal que ell és el “guionista del trist paper que el seu partit va fer al Congrés la setmana passada” i ha denunciat busca “enverinar la convivència d’aquest país”, mitjançant “insults i falsedats”.

En aquest context, ha assenyalat que la transferència de la competència de Trànsit a Navarra en desplegament de l’Estatut foral de Navarra –que suposa que la Guàrdia Civil deixi de fer aquesta tasca al territori– és fruit de l’acord assolit entre el govern del PP de José María Aznar i el PNB.

El líder socialista ha recordat que en aquella època Abascal estava al PP, i en la mesura que “aleshores no va dir res”, l’ara líder de Vox “no pot donar lliçons de patriotisme perquè el seu patriotisme sempre ha tingut preu, el sou del PP o d’un xiringuito del PP”.

Podeu seguir el ple al digital.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona