Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Kuleba demana als països de l’OTAN més Patriots i més rapidesa en el lliurament d’ajuda

El ministre d’Exteriors d’Ucraïna també ha sol·licitat transformadors, generadors i altres equips per a superar els talls elèctrics

El ministre d’Exteriors d’Ucraïna, Dmitro Kuleba, ha instat aquest dimarts als seus homòlegs de l’OTAN al fet que enviïn més defenses aèries a Ucraïna i, en particular, sistemes antimíssils Patriot, i al fet que accelerin el lliurament d’assistència.

“L’última vegada que em van convidar a la reunió ministerial de l’OTAN vaig venir amb tres paraules, que eren ‘armes, armes i armes’. I des de llavors s’ha fet molt (…). Avui, tinc tres paraules diferents, altres tres paraules que són ‘més ràpid, més ràpid i més ràpid’”, ha indicat Kuleba, convidat a la trobada aliada, en una compareixença davant la premsa al costat del secretari general aliat, Jens Stoltenberg.

Per al cap de la diplomàcia ucraïnesa, “els lliuraments d’armes han de fer-se més ràpid”, una qüestió que “estem discutint avui aquí amb els ministres, sobre com accelerar tot”.

Kuleba ha agraït l’assistència prestada fins ara pels aliats, que “han vist com lliurar-nos aquestes armes ens ajuda a alliberar els nostres territoris per a salvar a la gent de les tortures i el tracte despectiu de les forces d’ocupació russes”. Però ha agregat que “la guerra continua” i ha insistit que necessiten més defenses aèries, esmentant en concret les bateries Patriot, un sistema que països com Alemanya han ofert situar a Polònia però no en la mateixa Ucraïna.

En la roda de premsa, al secretari general aliat se li ha preguntat pel motiu que els països de l’OTAN no hagin proporcionat sistemes antimíssils Patriot a Ucraïna, la qual cosa podria comportar el desplegament de personal d’Estats de l’Aliança en territori ucraïnès.

El polític noruec ha destacat la importància que els aliats de l’OTAN mantinguin trobades amb representants d’Ucraïna per a conèixer les necessitats de suport que Kíiv té per a fer front a la invasió russa.

“Això tracta en part de proporcionar nous sistemes, com per exemple els Patriot, i hi ha ara una discussió sobre això en marxa, però també es tracta de garantir que els sistemes que ja hem lliurat estiguin funcionant, siguin eficaços, i per a fer això necessitem assegurar que proporcionem recanvis, permetre que es pugui fer el manteniment dels sistemes i també (donar) munició”, ha exposat.

Al marge de les armes, Kuleba ha sol·licitar transformadors, generadors i altres equips per a superar els talls elèctrics i de calefacció que els bombardejos russos estan causant. “És molt important, i, en aquest sentit, el paquet d’assistència global dirigit per l’OTAN i coordinat pel secretari general està exercint un paper molt important d’aquesta assistència no militar a Ucraïna per a ajudar-nos a passar l’hivern”, ha comentat.

Els EUA no descarten enviar Patriot a Ucraïna, però no hi ha plans de moment

Els Estats Units estan oberts a enviar bateries antimíssils Patriot a Ucraïna, encara que de moment no té plans de fer-ho, ha informat aquest dimarts el Departament de Defensa estatunidenc.

El portaveu del Pentàgon, general de brigada Pat Ryder, va dir en una roda de premsa que la defensa aèria d’Ucraïna continua sent “la prioritat més gran” per a Washington i la resta de la comunitat internacional.

No obstant això, “ara mateix no tenim plans de proporcionar bateries Patriot a Ucraïna”, ha remarcat.

Ryder ha explicat que els Patriot requereixen d’“un manteniment significatiu”, així com entrenament per a utilitzar-los, amb el que de ser enviats no podrien ser utilitzats de manera immediata. “Aquest és el tipus de coses que es tenen en compte pel que fa a sistemes més avançats per a Ucraïna”, va apuntar Ryder.

“La guerra continua”, ha insistit Kuleba, al mateix temps que va insistir que necessiten més defenses aèries, com les bateries Patriot, un sistema que països com Alemanya han ofert situar a Polònia però no en la mateixa Ucraïna.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones, tot i no respectar-los

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona