Política

El Consell d’Europa critica l’Estat espanyol per la gestió dels fets de Melilla

L’insta a “no contribuir” a violacions de drets humans en la seva cooperació amb el Marroc

Retreu la inexistència, a la frontera, d’un “accés efectiu” a l’asil

“Espanya no pot contribuir directament o indirectament a les violacions de drets humans a través de mesures per implementar la cooperació migratòria amb països tercers.”

Així de contundent va ser ahir la comissària de Drets Humans del Consell d’Europa, Dunja Mijatovic, sobre la gestió migratòria del govern espanyol.

Després d’una visita la setmana passada a Madrid i Melilla, on es va reunir amb representants del govern espanyol i de la societat civil, Mijatovic va publicar les conclusions preliminars del viatge, que contenen dures crítiques a l’Estat en matèria migratòria, especialment pel que fa a la cooperació amb el Marroc. “Tots els estats tenen el dret de controlar les seves fronteres i cooperar amb altres estats per fer-ho, però cal que sigui complint completament tots els estàndards internacionals de drets humans”, indica l’informe preliminar de la comissària de Drets Humans.

Llei mordassa

De fet, Mijatovic va més enllà de la tragèdia de Melilla en constatar que, a la frontera entre el Marroc i la ciutat autònoma, “no hi ha un accés genuí i efectiu” dels migrants a l’asil, perquè no hi poden arribar sense posar en risc la vida. “En la pràctica, sembla que l’única manera d’entrar a Melilla i buscar protecció és nedar o saltar la tanca posant en risc la vida”, es diu al document, que demana que es garanteixin vies “legals i segures” als migrants que busquen protecció internacional.

La política migratòria és un dels punts més criticats per la comissària de Drets Humans, que també toca el crostó a l’Estat per la llei mordassa, que “continua tenint un greu impacte negatiu” en la llibertat d’expressió i de reunió, especialment en el cas dels activistes pels drets humans i dels periodistes. “No hi ha seguretat real sense drets humans”, reivindica.

Malgrat les crítiques en algunes qüestions, les conclusions preliminars indiquen que l’Estat ha fet un “esforç significatiu per avançar en la protecció dels drets socials en els últims anys”, tot i que “es pot fer més”. Entre les qüestions que Mijatovic considera que cal millorar hi ha l’accés a l’habitatge, que assenyala que no s’ha de veure com una “mercaderia només accessible per a algunes persones”, sinó com “un dret humà central que permeti gaudir d’altres drets”.

Conclusions preliminars

També indica que cal “reforçar” l’accés a la sanitat pública i avala els “passos importants” que s’estan fent a l’Estat en els drets i la salut reproductiva de les dones, amb una menció especial a la facilitació de l’avortament a partir dels 16 anys. Les conclusions de la visita a l’Estat publicades ahir són preliminars i l’informe final amb més detalls es publicarà en els pròxims mesos.

LA XIFRA

23
immigrants
marroquins, almenys, van morir en el salt de la tanca de Melilla, el 24 de juny passat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid
Pròxim Orient

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona