Política

Riba acusa PP, PSOE i Cs de voler “silenciar” les víctimes del Catalangate al Parlament Europeu

L’eurodiputada d’ERC diu que els tres partits són al comitè sobre Pegasus per “encobrir-ne el mal ús” a l’Estat

Comín critica la resposta del CNI a l’Eurocambra

L’eurodiputada d’ERC Diana Riba ha acusat PP, PSOE i Ciutadans de voler “silenciar” les víctimes del Catalangate en la sessió sobre l’Estat que el comitè de l’Eurocambra que investiga l’ús de Pegasus a la UE ha celebrat aquest dimarts. En una roda de premsa posterior a la sessió, Riba ha dit que “els principals partits espanyols han fet el possible per desvirtuar-la” i per “reduir al màxim la visibilitat” de les víctimes. “En les anteriors audiències sobre altres països les víctimes han tingut un paper crucial”, ha dit l’eurodiputada. En aquest sentit, Riba ha acusat PP, PSOE i Ciutadans de ser al comitè de l’Eurocambra no per investigar l’espionatge, sinó per “encobrir el seu mal ús a l’estat espanyol”.

“Estan tapant allò que és evident, que Espanya ha fet un ús massiu i indiscriminat de programes com Pegasus per eliminar l’acció de la dissidència política. No aconseguiran tapar la vergonya democràtica que suposa el Catalangate”, ha reivindicat Riba. A més, ha advertit que no cooperant per aclarir els casos es “deslegitimarà” el comitè i l’Eurocambra.

Sobre la possibilitat que el comitè acordi una missió a l’Estat, la coordinadora dels Verds al comitè, Saskia Bricmont, ha dit que és “factible”, però cal la “voluntat política” dels populars europeus i els socialdemòcrates, els dos principals grups de la cambra. “És un tot una qüestió política. Hem notat la pressió que han posat tant en la sessió com en la visita”, ha dit la coordinadora des Verds en referència als partits espanyols.

A més, Bricmont ha indicat que s’ha demanat una extensió de tres mesos del comitè, que té una durada inicial d’un any. “Ni el CNI ni l’administració ens han donat informació útil per treballar. Demanem una missió d’investigació neutral i imparcial”, ha reivindicat l’eurodiputada dels Verds, que ha defensat que una missió a Espanya és “totalment possible”.

Reacció de Comín

L’eurodiputat de Junts, Toni Comín, creu que la resposta del Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI) davant el comitè del Parlament Europeu que investiga l’ús de Pegasus –la directora del CNI, Esperanza Casteleiro, s’ha negat a donar explicacions- posa de manifest que Espanya “no vol cooperar” en aquest assumpte. En una atenció als mitjans, Comín ha reconegut que la compareixença de Castelerio ha sigut “de riure per no plorar” i ha afirmat que l’Estat és “el país de la Unió Europea” que ha donat una pitjor resposta” sobre els casos d’espionatge. “El fet que el Congrés dels Diputats no hagi creat una comissió d’investigació és un indici que Espanya no respon com un estat democràtic normal”, ha afegit.

Per altra banda, Comín ha lamentat que cap membre del govern espanyol hagi assumit responsabilitats pel Catalangate i ha recalcat que troba “incomprensible” que una part de l’independentisme ja hagi assumit que l’executiu de Sánchez no pagarà cap preu “per un escàndol de gran magnitud”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona