Política

estats units

El blindatge del matrimoni homosexual avança als EUA

El Senat tenia previst aprovar la llei que protegeix del Suprem, de majoria conservadora, les unions de persones del mateix sexe

La majoria de nord-americans, a favor dels drets LGTBI

El Senat nord-americà tenia previst aprovar aquesta matinada (vespre als Estats Units) la llei del respecte al matrimoni destinada a blindar els matrimonis del mateix sexe i interracials a nivell federal. El text tenia el suport de la majoria demòcrata i de congressistes republicans, alguns dels quals s’havien mostrat en el passat contraris a les unions homosexuals.

El projecte de llei, que ja va ser aprovat amb una redacció similar, en una primera lectura, a la Cambra de Representants, on ha de tornar després del pas pel Senat, exigirà que tots els estats reconeguin els matrimonis interracials i homosexuals.

El 2003 Massachusetts es va convertir en el primer estat a legalitzar el matrimoni entre persones del mateix sexe. Tot i que el president d’aleshores, George W. Bush, s’hi oposava, els estats van començar a legalitzar-los.

El matrimoni entre persones del mateix sexe es va convertir en legal a tot el país en virtut d’una sentència del Tribunal Suprem del 2015 que sostenia que el matrimoni entre persones del mateix sexe era un dret constitucional als Estats Units i va exigir als 50 estats que realitzessin i reconeguessin aquestes unions. La sentència va suposar un punt d’inflexió en la lluita pels drets dels homosexuals al país.

El Partit Demòcrata, però, es va posar en guàrdia arran de la decisió del Tribunal Suprem del juny passat que va revocar la protecció federal del dret a l’avortament. La resolució del Suprem, d’àmplia majoria conservadora, va deixar clar que la interrupció de l’embaràs deixava de ser un dret constitucional i establia que la sentència podia ser utilitzada també per derogar altres casos que establien altres drets. Els defensors dels drets civils van témer que el matrimoni entre persones del mateix sexe estigués sota amenaça.

Delictes d’odi

Abans de la decisió del Tribunal Suprem de l’estiu, un gran nombre d’estats de majoria republicana van aprovar un nombre rècord de projectes de llei anti LGTBI, especialment contra els joves trans. El col·lectiu LGTBI i molts legisladors han vinculat l’aprovació d’aquestes lleis amb l’augment dels delictes d’odi contra les persones d’aquest col·lectiu, entre els quals hi ha el tiroteig mortal en un club nocturn queer a Colorado la setmana passada.

Tot això contrasta amb el creixent normalització de les relacions entre persones del mateix sexe que hi ha als Estats Units. Les últimes enquestes mostren que més del 70% de la població dona suport als matrimonis homosexuals. En el cas dels demòcrates, hi estan a favor el 83% dels enquestats. També són majoria entre els republicans (un 55% dels seus votants).

LES XIFRES

7
anys
fa que el Tribunal Suprem va convertir en legal a tot el país el matrimoni entre persones del mateix sexe.
70
per cent
dels ciutadans donen suport als matrimonis homosexuals (83% de demòcrates i 55% de republicans).


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona