Política

Picabaralla entre ERC i el PSC per la inversió a Girona

El republicà Jordi Martí porta al Senat una quinzena de dèficits i greuges del govern estatal a les comarques gironines

Lamuà (PSC) els desacredita i només Junts els avala, dubtant que arribin a port

El senador d’ERC Jordi Martí va dur ahir al Senat una moció en què enfilava una quinzena d’assignatures pendents de l’administració estatal amb les comarques gironines, especialment en matèria d’infraestructures, amb el cobriment pendent de la línia ferroviària convencional, els nous aparcaments vinculats i l’enderroc del viaducte a Girona. Martí també hi va incloure la cessió de l’arxiu històric i les casernes, així com altres obres pendents a Figueres –la ronda a partir de l’N-II, la reforma de l’antiga travessera de la via i la creació de l’accés central directe des de l’AP-7 a Vilafant–. El resultat de la votació, però, no arribarà fins aquest matí, i els suports a la cambra alta espanyola eren migrats aparentment arran de les intervencions de la resta de grups.

Només per part de Junts, Josep Maria Cervera va agrair la iniciativa, però amb algun dard enverinat, tot reconeixent “la major capacitat de negociació” d’ERC pel pacte amb el PSOE i recordant que, “predomini el blau [del PP] o el vermell [del PSOE]”, són qüestions que diferents governs estatals no han resolt. Des de les files socialistes, però, el diputat Marc Lamuà ja criticava abans del debat que el cobriment de les vies a Girona, una operació que s’havia estimat en 400 milions d’euros, “no es pot fer sense haver parlat i haver-ho acordat amb els veïns”, i qüestionava que les obres es poguessin instar des del Senat, sense que l’Ajuntament hagués mogut abans fitxa. Lamuà, en un comunicat, també argumentava que hi ha preacords respecte a l’arxiu històric i respecte a les obres pendents a l’N-II i l’N-IIa a Figueres. Però cap dels dos va fer ahir més declaracions, més enllà de la intervenció de Martí i el comunicat de Lamuà.

Fredor a la cambra

La irrupció de Lamuà, avançant-se a un possible vot contrari a la moció d’ERC, va fer reaccionar el portaveu d’ERC al consistori, Quim Ayats, que criticava que “el PSOE demostra una vegada més que eludeix la seva responsabilitat amb Girona” i acusava la portaveu socialista al consistori, Sílvia Paneque, d’“avalar” una “desinversió milionària”. Al Senat, la intervenció socialista va quedar en mans del senador tarragoní Santi Castellà, que va fer seus els arguments de Lamuà i va qüestionar que la proposta fos “a l’engròs”, amb massa punts referents a diversos ministeris, com ara també la infradotació de personal en serveis públics, les freqüències no recuperades dels Avant i per als exàmens de la DGT.

Pel que fa a la resta de grups, VOX i el PP, que s’havia interessat per inversions en altres zones de l’Estat, van replicar a Martí amb la reforma del delicte de sedició i el pacte amb el PSOE, deixant de banda el fons de la qüestió del debat.

LA XIFRA

400
milions
era el pressupost en què l’estudi del 2010 xifrava cobrir les vies i enderrocar el viaducte a Girona.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona