Política

La immigració provoca una crisi entre París i Roma

França permet desembarcar avui a Toló els 234 immigrants a bord de l’‘Ocean Viking’, després de vint dies d’espera al Mediterrani

Acusa d’incompliment de les regles europees Itàlia, que ho nega

Han passat dues escasses setmanes des que el polèmic govern italià de Giorgia Meloni va començar a exercir i les relacions amb França ja es troben deteriorades. El motiu és el vaixell Ocean Viking, de l’ONG francesa SOS Mediterranée, que feia vint dies que portava 234 immigrants socorreguts a bord i que no va aconseguir en cap moment desembarcar en un port italià. Tampoc de Malta.

Finalment, davant la situació cada cop més insostenible a bord, el govern francès li ho permet avui al port militar de Toló, després que ahir tres immigrants ja van ser transportats en estat greu en helicòpter a un hospital de Còrsega. Els immigrants, però, que no puguin aspirar a una demanda d’asil seran retornats als seus països d’origen.

“Preciso bé que, a la demanda del president Emmanuel Macron, és a títol excepcional que acollim aquest vaixell, a causa dels quinze dies d’espera al mar que les autoritats italianes han obligat a passar els passatgers”, va declarar el ministre de l’Interior francès, Gérald Darmanin. La pressió queia ara del cantó francès, després que els responsables de l’Ocean Viking decidissin dimecres posar rumb cap a aigües franceses. “Roma ha fet l’elecció de no comportar-se com un estat europeu responsable”, va criticar Darmanin abans d’avisar que França “en traurà les conseqüències” sobre d’altres aspectes de “la relació bilateral”.

Immediatament, el seu homòleg italià, Matteo Piantedosi, va replicar dient que aquestes declaracions del govern francès eren “totalment incomprensibles”, atès que “Itàlia ha acollit només aquest any 90.000 immigrants”.

La polèmica prové del fet que, segons els acords europeus, el país que ha de deixar desembarcar els immigrants és qui té els vaixells navegant a les seves aigües.

I, de fet, Itàlia ho ha acabat fent aquests dies amb uns 700 immigrants d’uns altres tres vaixells d’ONG abans que no hi hagi un repartiment entre diferents països.

Menors i malalts

Per això, les autoritats franceses, que recorden que Itàlia rep diners per aquests desembarcaments, han anunciat que no acceptaran cap dels 700 immigrants que han arribat en sòl italià.

En el cas dels 234 de l’Ocean Viking, França se’n quedarà una tercera part. La directora de SOS Méditerranée, Sophie Beau, es diu alleugerida però afirma que “la situació de l’Ocean Viking demostra que és urgent que els estats europeus posin en marxa un mecanisme de distribució perenne”.

Cal recordar que el vaixell transportava 57 menors i una vintena de malalts, entre els quals els hospitalitzats a Còrsega amb ferides patides a Líbia.

LES FRASES

Roma tria no comportar-se com un estat europeu responsable
Gérald Darmanin
MINISTRE DE L’INTERIOR FRANCÈS
[Les acusacions de França] són totalment incomprensibles
Matteo Piantedosi
MINISTRE DE L’INTERIOR ITALIÀ


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Almenys vuit morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona
Política

El Parlament dona suport als encausats de Tsunami

barcelona
orient mitjà

L’Iran minimitza l’atac a Esfahan i no dona senyals de resposta

barcelona
Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona
política

Els homes joves són els més espanyolistes, segons una enquesta d’Òmnium

barcelona
política

Aprovada la partida urgent de 142 milions per fer front a la sequera

barcelona
política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona