Política

itàlia

Itàlia permet el desembarcament dels immigrants del Geo Barentsz

En un primer moment, les autoritats només van permetre desembarcar una part dels migrats que portava el vaixell de MSF

Les autoritats italianes finalment han autoritzat aquest dimarts el desembarcament dels 212 immigrants que seguien a bord del vaixell humanitari Geo Barentsz de Metges Sense Fronteres, després d’avaluar el seu estat psicològic i després d’una primera inspecció sanitària en la qual van ser rebutjats i per la qual romanien en el port sicilià de Catània (sud).

El cap de la missió de rescat de Metges Sense Fronteres (MSF), Juan Matías Gil, ho ha anunciat “amb gran alleujament” després d’una llarga jornada en la qual experts del ministeri de Sanitat italià han tornat a pujar a bord del vaixell per a estudiar l’estat de salut d’aquestes persones, rescatades fa dues setmanes en el Mediterrani central.

El Geo Barentsz va atracar en el port de Catània el passat dia 5 amb 572 immigrants a bord, però en un primer moment només van desembarcar els considerats “vulnerables”, essencialment dones, menors i malalts, mentre que altres 215 van haver de quedar-se en la nau.

El nou govern italià de la ultradretana Giorgia Meloni havia ordenat que només baixessin del vaixell els immigrants que després d’una avaluació mèdica demostressin trobar-se en una situació de vulnerabilitat, mentre que la resta havia de romandre en la nau humanitària per a ser després retornada a aigües internacionals.

Una estratègia impulsada, per decret, pel vicepresident i ministre d’Infraestructures, el també ultradretà Matteo Salvini, amb competències portuàries i que pretén dificultar la labor de les ONG, a les quals culpa de fomentar la immigració il·legal des del nord d’Àfrica.

No obstant això, MSF va demanar una segona avaluació de les persones que seguien en el vaixell, tots homes del Pakistan, Bangladesh, Egipte i Síria, ja que havia sorgit un brot de sarna i molts d’ells estaven vivint atacs de pànic i altres problemes mentals.

D’aquesta manera, els funcionaris del ministeri van tornar aquest matí a la nau i, després de gairebé dotze hores d’“extenuants” exàmens, van decidir permetre el desembarcament de tots els que quedaven.

El cap de missió d’MSF va avançar que els immigrants desembarcaran en “els pròxims minuts” encara que no sap on seran traslladats, sense descartar el Palau dels Esports de Catània, on es troben els acceptats en el primer “desembarcament selectiu”.

D’altra banda, al llarg de la tarda, un altre vaixell, l’Ocean Viking amb 234 migrants a bord, va decidir salpar després de la negativa de les autoritats italianes amb direcció a l’illa de Còrsega.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia