Política

Estat espanyol

El PSOE seria el partit més votat a les municipals

Les candidatures socialistes obtindrien el suport del 32,8 % dels electors, sis punts més que les populars (26,8 %)

Els socialistes augmenten fins al 3,4 % l’avantatge sobre els populars a les generals

El PSOE seria el partit més votat a les eleccions municipals i també a les generals, segons el macrobaròmetre del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS) sobre tendències de vot que s’ha difós aquest divendres.

L’enquesta del CIS, que no aporta dades d’estimació de vot per municipis, augura que el PSOE guanyaria les eleccions locals del proper mes de maig al conjunt de l’Estat amb un 32,8 %, sis punts per davant del PP, que recolliria el 26,8 % dels vots.

Les candidatures d’Unides Podem serien les terceres més votades amb el 8,7 % dels suports, Vox es quedaria amb el 5,9 % dels vots i Cs recolliria el 2,3 %.

Pel que fa a les formacions estrictament catalanes, ERC obtindria un 3% dels vots, Junts un 1,5% i la CUP un 0,7%.

La macroenquesta ha estat elaborada a partir de 5.557 entrevistes (822 a Catalunya) a gairebé 1.500 municipis de 50 províncies entre l’11 i el 26 d’octubre passats, i inclou l’impacte del segon cara a cara entre el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, al Senat.

Segons el CIS, el 50,3% dels enquestats votarà a les eleccions municipals pensant en “els temes propis del seu municipi”, un 31,9 % ho farà pensant en “els temes generals d’Espanya” i un 11,9 %, en els “temes generals de la seva comunitat autònoma”.

El 53,3% dels enquestats dona més importància al candidat que es presenta com a alcalde que a qualsevol altra qüestió. Per contra, el 37,3% votarà al partit polític.

Sense la cuina del CIS, el 19,9% dels electors apunta que votarà una candidatura del PSOE a les municipals i el 17,3% ho farà a una del PP. El 5,2% donen el seu vot a candidatures de Podem i el 4% a les de Vox. A Catalunya, l’1,9% diu que votarà una llista d’ERC, el 0,8% una de Junts i el 0,4% una de la CUP.


El PSOE amplia l’avantatge a les generals
L’enquesta també fa pronòstics sobre les generals. Si avui se celebressin eleccions legislatives a l’Estat el PSOE també seria la força més votada.

Els socialistes passarien del 29,2% d’estimació de vot al setembre a un 32,9 % a l’octubre, 3,7 punts més. Els socialistes augmentarien així fins a 3,4 punts el seu avantatge sobre els populars, que al setembre era de només 0,7 punts. El PP també recupera vot i passa del 28,5% al setembre al 29,5% a l’octubre, un punt més.


Ciutadans continua perdent pes electoral
La resta de partits d’àmbit estatal perden força. Podem passaria del 12,8% de vots al setembre a l’11,5% a l’octubre, 1,3 punts menys; Vox, amb recolliria el 9,3 %, un punt menys que al setembre (10,3 %) i Cs es quedaria amb el 2,1 %, set dècimes menys que al setembre (2,8%).

Pel que fa als partits catalans, ERC guanyaria tres dècimes i passaria del 2,4% al setembre al 2,7% a l’octubre. El mateix que Junts, que guanyaria tres dècimes per passar de l’1,4% al setembre a l’1,7% a l’octubre. La CUP perdria dues dècimes: del 0,8% al setembre al 0,6% a l’octubre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona