Política

ERC aplana el camí als pressupostos de Sánchez

Rufián no fa esmena a la totalitat, tal com esperava La Moncloa

El president s’obre a refer la sedició, però deslliga el Codi Penal del sí als comptes

El PNB i Bildu no hi presenten cap vet i la quota es renova

Sense sorpresa. Amb una coreografia ja repetida en els últims tres anys i basada en el MacGuffin de no anunciar la decisió fins a l’últim minut per intentar revestir-la d’una emoció in extremis, ERC –i el PNB i EH Bildu– confirmaven ahir el que el president Pedro Sánchez espera d’ells des del primer moment: que no presenten esmena a la totalitat i que aplanen el camí dels pressupostos estatals del 2023. Trenta minuts abans de l’hora límit de les dues de la tarda en què es tancava el registre del Congrés, els de Gabriel Rufián van comunicar que renuncien a presentar un vet als tercers comptes de Sánchez i ajudaran a derrotar les set esmenes a la totalitat –el PP, Vox, Cs, Junts, la CUP, Navarra Suma i Fòrum Astúries– quan es votin dijous que ve. Si bé ERC no vol donar per fet el sí final i el condiciona al compliment d’inversions i a la llei d’habitatge, però també a “la generació de les condicions de confiança necessàries” –eufemisme per exigir l’homologació del delicte de sedició del Codi Penal espanyol a estàndards de la UE–, Sánchez va avisar des de Brussel·les que està obert a refer el Codi Penal, però ho deslliga dels comptes: “Avui no sembla que tinguem els suports parlamentaris. Però el govern d’Espanya manté el compromís que, si es produeix una majoria parlamentària per reformar el Codi Penal i homologar-lo a Europa, complirà un dels compromisos d’investidura, en aquest cas un compromís personal meu. Però en tot cas no té res a veure una qüestió amb l’altra.”

Si bé el govern del PSOE i Podem podia aspirar a derrotar les esmenes a la totalitat fins i tot sense ERC i per la mínima, els jocs malabars estan proscrits a La Moncloa des del funest precedent d’Albert Casero (PP) salvant per error la reforma laboral el 3 de febrer, i la convicció és que amb ERC a bord les votacions són més fiables.

Un bloc de 185 vots

Gràcies a la renúncia al vet per part d’ERC (13), el PDeCAT (4), el PNB (6) i EH Bildu (5), Sánchez pot comptar amb 185 vots per derrotar les esmenes a la totalitat, gràcies a ells i a l’auxili de Més País, Compromís, el BNG, el Partit Regionalista de Cantàbria i Coalició Canària. El cas canari és singular: Pedro Quevedo va cedir l’escó en nom de Nova Canàries al juny a María Fernández (havien pactat 30 mesos cadascun) i els dos vots són ara d’obediència d’Ana Oramas, però ella ha negociat una inesperada abstenció a canvi del compliment del règim econòmic i fiscal (REF, la versió canària de l’IVA), de “tramvies i guaguas gratuïts” i de més recursos per reconstruir La Palma.

Ball d’escons al Congrés

El Congrés actual, a més, no és el mateix que el que es va constituir: Podem ha perdut dos diputats (de 35 a 33) per la suspensió d’escó d’Alberto Rodríguez i per la marxa al grup mixt de la dissident Meri Pita, i el PSOE té pendent rellevar l’escó de Magdalena Valerio –nova presidenta del Consell d’Estat– per tal que, amb l’arribada d’Aurelio Zapata, el grup socialista torni a tenir 120 escons i no 119 com ara.

Habitatge i Codi Penal

Com ja va fer amb la llei audiovisual i el pressupost del 2022, ERC vol incloure en el temari negociador qüestions alienes com ara la llei d’habitatge i el Codi Penal. Sánchez admetia ahir que “el 2017 ens va deixar algunes lliçons de deures i tasques pendents en democràcia des de fa 40 anys” com ara “un Codi Penal que en alguns delictes no és homologable a les democràcies europees”. Però el temps corre: el 2023 és un any electoral i tot el que no estigui ja en tramitació serà paper mullat, i el sí als comptes s’ha d’entregar prèviament, perquè després del debat de totalitat de dijous l’aprovació final es votarà el 24 de novembre. “ERC ha prioritzat garantir els pressupostos espanyols abans que negociar els catalans. #L’EspanyaSencera”, etzibava Míriam Nogueras (Junts) a Twitter l’endemà de posar pressió a ERC. “Els vots al Congrés per modificar el delicte de sedició hi són. Cal voluntat i coratge polític. Si es creen impostos en poques setmanes, també es pot modificar el Codi Penal”, advertia Ferran Bel (PDeCAT).

Aitor Esteban no vetarà els comptes perquè el PNB arrenca a Sánchez la renovació de la llei quinquennal de la quota –la pedra filosofal del concert econòmic basc– i avenços en Rodalies un any després del traspàs de l’ingrés mínim vital. EH Bildu també evita el vet i –com ERC i PNB– insta a no donar per fet el seu vot a favor final el 24 de novembre.

LA FRASE

Si hi ha una majoria parlamentària per reformar el Codi Penal i homologar-lo a la UE, ho complirem
Pedro Sánchez
president espanyol


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona