Política

Itàlia

Mattarella inicia consultes per formar govern enmig del cas Berlusconi

El president italià rep aquest dijous els presidents de les dues cambres i els partits amb menor representació

Meloni assegura que vol dirigir un executiu amb una política exterior “clara i inequívoca” europeista i atlantista

El president d’Itàlia, Sergio Mattarella, comença aquest dimarts les consultes per a la formació del nou govern després de la victòria electoral de la coalició de dretes, en entredit per les declaracions de Silvio Berlusconi sobre la seva amistat amb el president rus, Vladimir Putin.

En aquesta situació comencen avui, a partir de les deu del matí, les consultes de Mattarella amb els nous presidents del Senat i de la Cambra dels Diputats, Ignazio La Russa i Lorenzo Fontana, per separat.

Després passaran pel Palau del Quirinale els partits, de menor a major pes parlamentari. El primer serà el grup de les Autonomies, seguit pel Grup Mixt, l’Aliança Verda i Esquerra, els centristes Azione i Itàlia Viva i, finalment, el Partit Demòcrata.

Demà divendres serà el torn per a la coalició de dretes que indicarà Meloni com a primera ministra, per la qual cosa Mattarella previsiblement li encarregarà formar un nou govern.

La intenció dels partits de dretes és que Meloni rebi i accepti l’encàrrec aquest mateix divendres o durant el cap de setmana, presenti la seva llista de ministres, i que el jurament de tot l’Executiu per sotmetre’s a la investidura al Senat i la Cambra de Diputats es produeixi ja al començament de la setmana vinent.

Berlusconi, líder de Forza Italia, s’ha convertit en el maldecap de la líder de l’ultradretà Germans d’Itàlia (FdI), Giorgia Meloni, a qui Mattarella previsiblement farà l’encàrrec de formar l’executiu després de ser la seva la força més votada a les eleccions.

En diversos àudios filtrats d’una xerrada de Berlusconi amb els parlamentaris de Forza Italia i difosos per l’agència LaPresse, l’ex-primer ministre parla de la seva amistat amb Putin. Il Cavaliere assegura que el líder rus li havia enviat “una carta molt dolça” i vint ampolles de vodka per ser “el primer dels seus 5 amics de veritat”.

En un altre àudio, publicat aquest dimecres, Berlusconi culpa el president d’Ucraïna, Volódimir Zelenski, de “triplicar” els atacs al Donbass i de provocar la invasió russa.

En un moment de la gravació s’escolta com el veterà polític italià, de 86 anys, alerta que “un altre risc” és que “lamentablement al món occidental no hi ha líders, ni a Europa ni als Estats Units”.

Berlusconi ha publicat aquesta nit un comunicat on assegura que aquestes declaracions són fruit de la “preocupació” i que en 28 anys de vida política, l’opció atlàntica, l’europeisme, la constant referència a Occident com a sistema de valors i les aliances entre països lliures i democràtics han estat la base del seu compromís com a líder polític.

Meloni ha enviat una nota als mitjans on ha volgut deixar clar que pretén “guiar un Executiu amb una línia política exterior clara i inequívoca”, i és que “Itàlia forma part, plenament i amb el cap alt, d’Europa i de l’Aliança Atlàntica”. “Qui no estigui d’acord amb això no podrà formar part del govern”, ha advertit Meloni, que necessita els seus socis, la Forza Italia de Berlusconi i la Lliga de Matteo Salvini, per sumar una majoria.

El terratrèmol a la dreta italiana desencadenat per les declaracions de Berlusconi fa tremolar fins i tot el ja gairebé segur nomenament com a ministre d’Exteriors del membre de Forza Italia i vicepresident del Parlament Europeu, Antonio Tajani.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat Espanyol

Brussel·les considera la decisió de Sánchez un “afer intern” espanyol

Barcelona
política

Aragonès diu que no té sentit una qüestió de confiança i demana a Sánchez que “planti cara” a la ultradreta

barcelona

Manos Limpias admet que la denúncia contra la dona de Sánchez es basa en retalls de premsa

Barcelona
política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona
política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona
Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona