Política

Moscou respon als revessos a Ucraïna amb atacs a civils

Un míssil destrueix un bloc de pisos a Zaporíjia, una de les regions annexionades

Les retirades parcials als fronts del sud i el nord-est fan aflorar a Rússia crítiques al comandament militar

En paral·lel al replegament a els fronts del sud i del nord-est d’Ucraïna, Rússia manté els atacs contra objectius civils. Ahir, un míssil rus va arrasar un bloc de pisos a la ciutat de Zaporíjia, capital d’una de les quatre regions ucraïneses annexionades la setmana passada per Moscou, amb el resultat d’almenys tres morts i dotze ferits –inclosa una criatura de 3 anys– i un nombre indeterminat de persones atrapades sota la runa. L’atac, que va tenir lloc cap a les cinc del matí, és un recordatori de la capacitat de Moscou de colpejar encara que es bati en retirada, van alertar des de Kíiv. L’exèrcit rus intenta contenir la fulgurant contraofensiva ucraïnesa establint noves línies defensives, mentre les forces de Kíiv continuen avançant i atribuint-se la recuperació de més de 400 quilòmetres quadrats a Kherson i de sis localitats de Lugansk, totes dues regions annexionades per Moscou. Les autoritats prorusses d’aquests territoris insisteixen que “tot està sota control” a Kherson, segons va assegurar ahir el governador interí de la província meridional, malgrat els avenços constatables de l’exèrcit ucraïnès, reconeguts pel mateix president rus, Vladímir Putin. “No capturaran [la capital regional de] Kherson, cent per cent segur”, es va vantar Saldo.

En la seva avaluació diària de la situació sobre el terreny, els serveis d’intel·ligència britànics van indicar ahir que “Rússia s’enfronta a un dilema: la retirada de les forces de combat més enllà del riu Dnièper fa més sostenible la defensa de la resta de la regió que conserven, però l’imperatiu polític serà quedar-se i defensar”.

“Que se suïcidi”

Les mateixes fonts calculen que Moscou té ara poques forces addicionals ràpidament desplegables per estabilitzar el front del sud, motiu pel qual probablement enviarà reservistes mobilitzats a aquesta zona. El retrocés de posicions russes i la retirada de milers de soldats ha fet aflorar crítiques a l’interior de Rússia contra els comandaments militars i la seva manera de dirigir la guerra. Ahir, un oficial instal·lat per Rússia en zona ocupada a Ucraïna va plantejar obertament la idea que el ministre rus de Defensa, Serguei Xoigu, se suïcidés pels seus fracassos militars.

L’FMI rebaixa previsions i alerta del risc de recessió

El Fons Monetari Internacional (FMI) rebaixarà la setmana vinent les perspectives de creixement globals arran de la incertesa internacional, segons va avançar ahir la directora gerent de la institució, Kristalina Georgieva. El Fons apunta que el risc de recessió augmenta i que, fins i tot quan el creixement sigui positiu, la sensació serà de recessió a causa de la caiguda dels ingressos reals i la pujada dels preus. En la seva última projecció, publicada a la primavera, la institució amb seu a washington preveia que el 2023 l’economia mundial creixeria un 2,9%.

OIEA: “La planta de Zaporíjia és ucraïnesa”

El cap de l’Organisme Internacional de l’Energia Atòmica (OIEA), Rafael Grossi, va afirmar ahir que la planta nuclear de Zaporíjia, ocupada i nacionalitzada per Rússia, continua sent ucraïnesa. Ho va dir a Kíiv després de reunir-se amb el president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski.

Dos desertors russos demanen asil a Alaska

Dos dels milers de ciutadans russos que han fugit del seu país per evitar la mobilització de 300. 000 reservistes decretada el mes passat pel president, Vladímir Putin, per reforçar el front d’Ucraïna van arribar ahir a Alaska, als EUA, on van ser detinguts per oficials nord-americans, segons va informar la BBC. La cadena britànica cita el testimoni dels dos senadors que representen l’estat i que expliquen que els dos russos van arribar a bord d’un petit vaixell i que van desembarcar en una platja de l’ill a de St Lawrence abans de demanar asil als EUA.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a la Franja

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona