Política

unió europea

crisi energètica

Els líders europeus debaten limitar el preu del gas per rebaixar la factura de la llum

Els 27 aborden fixar un topall a les importacions de gas, tal com demanen més de la meitat dels estats membres

Els caps d’estat i de govern de la Unió Europea es reuneixen aquest divendres a Praga per debatre més mesures per rebaixar la factura de la llum.

Després que els ministres d’Energia acordessin ara fa una setmana el primer paquet de mesures urgents per fer front a la crisi pels preus, els líders europeus tornen a abordar la qüestió en una trobada informal a la capital txeca. Sobre la taula hi ha la proposta de fixar un límit temporal al preu del gas que s’utilitza en la generació elèctrica.

De fet, el topall al preu del gas serà “la gran qüestió” de la trobada, segons fonts comunitàries. La trobada servirà per tenir “claredat”, diuen les mateixes fonts, sobre en quines mesures energètiques es pot arribar a un acord, especialment tenint en compte que els líders dels 27 es tornen a reunir a finals de mes a Brussel·les, en aquest cas en una trobada formal.

Una altra de les qüestions que hi ha sobre la taula és el límit al preu de les importacions de gas. La Comissió Europea plantejava inicialment que fos només al gas rus, però més de la meitat dels països de la UE demanaven que fos a totes les importacions. Ara, Brussel·les està oberta a cedir i aplicar el topall a totes les importacions.

Fonts comunitàries també preveuen que els 27 abordin les fugues als gasoductes Nord Stream 1 i 2. “Serà una de les principals discussions, almenys divendres”, afegeixen. Els fets encara estan sota investigació, però han fet saltar l’alerta al bloc comunitari sobre la necessitat de garantir la seguretat en infraestructures crítiques. “La primera lliçó és que necessitem cooperació”, indiquen les mateixes fonts.

A banda de la qüestió energètica, els 27 també aborden com mantenir el suport a Ucraïna tant en l’àmbit econòmic com militar, financer i polític. Just la mateixa setmana en què s’ha acordat el vuitè paquet de sancions contra Rússia en resposta a l’annexió de territoris ucraïnesos, la mobilització de reservistes i l’amenaça nuclear, els líders europeus discuteixen com mantenir l’ajuda a Kíiv d’una manera “sostenible”. El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, intervé per videoconferència en la trobada.

En el terreny econòmic, els líders europeus aborden com coordinar els esforços davant una situació econòmica poc optimista amb la inflació disparada. Els 27 debaten com coordinar els “esforços” econòmics per impulsar el creixement i l’ocupació en un context en què l’augment de la factura de la llum es manté com “la principal preocupació”.

La Comunitat Política Europea celebrarà la segona reunió a Moldàvia i la tercera a Espanya

La Comunitat Política Europea celebrarà la seva segona reunió a Moldàvia i la tercera a Espanya. Els 44 líders que han assistit a la primera trobada d’aquest dijous a Praga han donat llum verda a la proposta plantejada pel president del Consell Europeu, Charles Michel. El fòrum de líders europeus per reforçar l’aliança en àmbits com la política, l’economia o la seguretat, entre d’altres, es reunirà de manera semestral. La intenció és que els països organitzadors de les trobades s’alternin entre els que formen part de la Unió Europea i els que no. Seguint aquesta idea, el quart país que organitzarà la reunió serà el Regne Unit.

En la roda de premsa final de la trobada, el primer ministre de la República Txeca, Petr Fiala, ha dit que la trobada ha estat un “èxit” i ha celebrat tenir una “plataforma informal” per a la cooperació dels països europeus. “Tenir 44 líders és una fita important”, ha apuntat, tot assenyalant que durant la reunió han abordat qüestions relacionades amb la seguretat, energia, migració i economia, entre d’altres. “Necessitem tenir espais d’intercanvi de visions sobre el que passa a Europa i més enllà”, ha dit Fiala.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona