Política

Costa fa un acte de sobirania i planta el judici

El tribunal decideix prosseguir el judici tot i la falta d’un advocat

Els membres de la mesa declararan avui

“No reconec l’autoritat d’aquest tribunal. No he confiat mai que un tribunal amb la foto del rei al darrere pugui ser imparcial.” Amb aquest argumentari va justificar ahir Josep Costa un acte de sobirania personal consistent a aixecar-se de la sala de vistes del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i abandonar el judici on se’l jutja juntament amb Roger Torrent, Adriana Delgado i Eusebi Campdepadrós.

Costa, que era a la sala de vistes en condició d’advocat defensor de la seva mateixa persona, culminava així la seva estratègia legal en un procés que considera nul des del minut zero. En el seu argumentari, abans de marxar, Costa va fer referència a la “monarquia delinqüent”, fet que va motivar l’actuació del president del tribunal, demanant-li “cortesia”, apel·lació a la qual va contestar el lletrat assegurant que amb ell no s’ha tingut aquesta cortesia quan es va ordenar detenir-lo per haver-se negat a presentar-se davant la jutgessa instructora del cas.

La marxa de Costa va obligar a la segona suspensió del judici. Aquest cop el tribunal va deliberar si es podia tirar endavant la vista sense un advocat defensor que garanteix el dret a defensa de l’acusat. En reprendre’s la sessió, i per sorpresa, el magistrat Carlos Mir va anunciar que havien pres la decisió de continuar argumentant, entre altres coses, que “s’ha donat la possibilitat de defensar-se al senyor Costa i no ha volgut fer-ho”. La situació va sorprendre els advocats presents a la sala, que durant la pausa per la deliberació ja havien especulat amb la suspensió del procés en espera de la designació d’un advocat d’ofici per a Costa. La fiscalia va considerar que tot plegat havia estat “una falta de respecte”. El magistrat Mir, un home amb molta experiència i que està en la recta final de la seva carrera judicial, va reconèixer no haver “vist mai” una situació on un advocat defensor abandonés la sala en ple judici.

Mir va deixar oberta la porta a la possibilitat que Costa es reincorpori al judici que avui s’ha d’acabar amb la declaració dels acusats i els informes finals.

Quan el Constitucional altera les majories

L’any 2019, quan van passar els fets pels quals es jutgen quatre membres de la mesa, Laura Vilches era membre d’aquest òrgan per la seva condició de diputada de Ciutadans. Va ser testimoni, doncs, de l’acceptació a tràmit de les dues resolucions, una sobre l’autodeterminació i una altra sobre la monarquia, per les quals es jutja Roger Torrent, Josep Costa, Adriana Delgado i Eusebi Campdepadrós. Vilches va explicar que les iniciatives parlamentàries van ser admeses a tràmit perquè els partits que hi van donar suport, ERC, Junts i la CUP, “eren majoria”. Vilches va obrir el torn de testimonis, on també van intervenir dos diputats més, Joan García, de Ciutadans, i David Pérez, del Partit dels Socialistes, que van explicar la seva actuació acatant, segons van dir, els postulats del Tribunal Constitucional.

Xavier Muro, Joan Ridao i Antoni Bayona, del cos de lletrats del Parlament, van explicar la seva intervenció en l’afer reconeixent que el TC no havia dictat cap provisió expressa sobre les resolucions que es van aprovar i que la mesa del Parlament només fa un control material de les resolucions que examina quan són una ILP.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Almenys vuit morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona
Política

El Parlament dona suport als encausats de Tsunami

barcelona
orient mitjà

L’Iran minimitza l’atac a Esfahan i no dona senyals de resposta

barcelona
Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona
política

Els homes joves són els més espanyolistes, segons una enquesta d’Òmnium

barcelona
política

Aprovada la partida urgent de 142 milions per fer front a la sequera

barcelona
política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona