Política

Llum verd del Parlament a portar al Congrés el retorn social del rescat bancari

Es demanarà més capacitat per a les administracions públiques sobre els habitatges que gestiona la Sareb

La iniciativa d’ERC per portar al Congrés el retorn social del rescat bancari ha superat aquest dijous el debat a la totalitat i continuarà el tràmit al Parlament. Cap grup hi ha presentat esmena a la totalitat. El diputat d’ERC José Rodríguez Fernández ha denunciat que tenir pisos buits és un “atemptat contra el dret a l’habitatge” i ha criticat que la Societat de Gestió d’Actius procedents de la Reestructuració Bancària (Sareb) no fa la “tasca social” que ha de fer quan, a més, és majoritàriament pública. Entre altres qüestions, la iniciativa proposa que l’administració disposi del 30% dels actius de la Sareb i que les administracions amb competència en matèria d’habitatge puguin exercir el dret de tanteig i retracte pel que fa als habitatges provinents de processos d’execució hipotecària.

El diputat d’ERC ha afirmat que el principal propietari dels 35.000 pisos buits que hi ha a Catalunya és la Sareb. “Un espai buit vol dir que és malbarata l’espai més important de les nostres ciutats i pobles, l’espai per viure. Un habitatge buit encareix el lloguer i el preu de compra venda. Vol dir una família que es queda sense llar”, ha afirmat.

Per aquest motiu ha explicat que amb la iniciativa es vol reduir 1 de cada 5 pisos buits perquè vagin a l’administració pública per fer habitatge social i passin al parc públic “de forma permanent”.

El diputat del PSC Jordi Riba Colom ha defensat que a la Sareb “no hi ha tanta opacitat” i ha demanat a ERC que no faci com si fes anys que no governen a Catalunya. “Ens dona la sensació que revertir els actius de la Sareb és una cortina de fum per amagar les mancances en polítiques d’habitatge de la Generalitat”, ha dit.

En aquesta línia, la diputada de Vox María Elisa García Fuster ha recriminat a ERC que la competència en habitatge és exclusiva de la Generalitat. I ha afegit que amb aquesta iniciativa volen “eludir les seves responsabilitats” i fer culpable l’Estat de la seva inoperància. També ha criticat que ERC vulgui fer-se amb el control de la Sareb per “saquejar-la” i “extorsionar” el govern espanyol.

La diputada de la CUP Montserrat Vinyets ha apostat directament per la “dissolució” de la Sareb perquè “no cal que es dediqui a gestionar ni un immoble més”. I ha afegit que s’han d’exigir “responsabilitats” per mala gestió.

La diputada d’En Comú Podem Susanna Segovia ha explicat que el seu grup presentarà esmenes perquè consideren que demanar el retorn del 30% “és quedar-se curt” i que hauria de ser el 100%. Segons ha dit, ja que és una iniciativa del Parlament que es vol portar al Congrés s’hauria de ser “més ambiciós”.

El diputat de Cs Matías Alonso ha defensat que la “millor via” per defensar la iniciativa seria presentar-la directament des del Congrés tenint en compte que ERC és “soci preferent” del govern d’Espanya. I ha lamentat que els republicans hagin escollit una “via indirecta” quan té la possibilitat de negociar amb “certes garanties d’èxit” amb els partits que formen part del govern espanyol.

La diputada de Junts Irene Negre ha defensat la iniciativa i ha les polítiques en habitatge de la Generalitat tot afegint que en podrien fer més si Catalunya no depengués de Madrid. “Els pisos es van adquirir amb els diners del poble, que retornin al poble”, ha resumit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El Tribunal de l'ONU exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària a la Franja

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona