Política

El tribunal manté el judici a a la Mesa malgrat l’absència de Costa

Deixa la porta oberta al retorn de l’exvicepresident del Parlament, que ha abandonat la vista en no voler “contribuir al simulacre de judici”

La vista prossegueix amb la declaració de testimonis

El tribunal ha decidit reprendre el judici a la Mesa del Parlament malgrat l’absència de Josep Costa (que es representa a ell mateix), tal com ha avançat aquest diari. Costa ha abandonat a primera hora el judici i ha obligat a aturar la vista durant una hora, en què el tribunal ha deliberat si suspenia la vista per la falta d’un advocat d’un dels encausats. El president del tribunal, Carlos Mir, ha descartat assignar un advocat d’ofici ja que Costa ja el va rebutjar anteriorment i ha explicat que, segons el reglament, es pot celebrar un procés sense la presència d’acusat i advocat si no s’enfronta a penes de presó. En aquest cas, seria d’inhabilitació. El president del tribunal ha dit que Costa “té les portes obertes” per tornar “en qualsevol moment”.

El judici contra l’expresident del Parlament Roger Torrent i els membres de la Mesa Josep Costa, Adriana Delgado i Eusebi Campdepadrós s’ha reprès aquest dijous al matí amb un episodi inèdit. Costa ha decidit no intervenir ni com a advocat (es defensava a ell mateix) ni com a acusat i ha abandonat el judici: “No vull contribuir al simulacre de judici”. Aquest fet podria haver forçat la suspensió del judici ja que en principi un judici es pot celebrar sense acusats però no sense advocats. El tribunal ha fet un recés per deliberar si continuava amb el judici o no i finalment ha decidit continuar amb la vista. Un cop s’ha reprès el judici, el tribunal ha explicat la seva argumentació per tirar endavant el judici.

La inviolabilitat

Els quatre polítics independentistes estan acusats del delicte de desobediència, pel qual s’enfronten a una pena menor de presó i inhabilitació per estimar dues resolucions sobre el dret a l’autodeterminació i la monarquia.

En el primer dia de judici es va debatre llargament sobre si la decisió de la mesa de fer possible el debat va ser un delicte de desobediència o, si pel contrari, l’activitat dels diputats està emparada per la inviolabilitat de què disposen tots els membres del Parlament.

A l’inici de la vista d’aquest dijous, el tribunal ha rebutjat decidir sobre la inviolabilitat, considerant que cal un estudi a fons i, per tant, ha prosseguit amb el judici, deixant aquesta qüestió per la sentència. Si el tribunal hagués acceptat la inviolabilitat, és a dir, que els diputats estan protegits per la inviolabilitat de què gaudeix el Parlament i per tant no poden ser jutjats, s’hagués suspès el judici.

En aquesta segona jornada declaren com a testimonis diversos diputats i treballadors del Parlament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA