Política

Regne Unit

Truss és ja més impopular que Boris Johnson o Jeremy Corbyn, segons un sondeig

La primera ministra britànica defensa el seu pla “disruptiu” de creixement i assegura que beneficiarà tothom

Activistes ecologistes interrompen el discurs de la líder conservadora a la cloenda del congrés del partit

La primera ministra del Regne Unit, Liz Truss, ja és més impopular que el seu antecessor en el càrrec, el també conservador Boris Johnson, i fins i tot que l’exlíder del Partit Laborista Jeremy Corbyn, segons un sondeig divulgat aquest dimecres, coincidint amb la clausura del congrés conservador a Birmingham (centre del país).

La popularitat de la nova cap de l’executiu, que va assumir el càrrec el 6 de setembre en substitució de Johnson, ha caigut en picat els últims dies després d’una setmana complicada, en la qual ha estat qüestionada per l’anunci del seu controvertit pla econòmic per fer créixer l’economia i després d’haver fet marxa enrere en una de les mesures més polèmiques d’aquest programa, la rebaixa del tram més alt de l’impost sobre la renda del 45 % al 40 %.

L’esmentada enquesta, difosa avui per la firma YouGov a la seva web, projecta que només un 14 % dels ciutadans admeten ara tenir una impressió “favorable” de Truss, davant el 26 % que tenia a l’anterior sondeig, realitzat entre el 21 i 22 de setembre.

Gairebé tres quarts dels participants l’última enquesta, un 73 %, veuen la primera ministra britànica de manera “desfavorable”, i més de la meitat, el 55 %, la perceben de forma “molt desfavorable”.

Segons aquestes dades, l’anomenat marcador de “favorabilitat” (com perceben els votants la dirigent) cau 28 punts en el cas de Truss fins als “-59” en menys d’una quinzena, un resultat pitjor tot que el -53 que va obtenir Johnson quan la seva popularitat va caure a mínims a començaments del passat juliol.

La valoració de la cap de govern també és pitjor que el de l’exlíder del Partit Laborista, Jeremy Corbyn, que en els seus pitjors moments de popularitat va treure un “-55” en aquest índex per part dels votants.


Més pastís en lloc de repartir-lo
Truss ha defensat aquest dimecres que el seu pla “disruptiu” de creixement “beneficiarà tothom” al Regne Unit, encara que ha admès que al principi pot provocar trastorns.

En la seva intervenció a la cloenda del congrés del Partit Conservador a la ciutat de Birmingham (centre d’Anglaterra), la líder tory ha convidat la base i els diputats conservadors a unir-se “sense més dilació” a seu controvertit projecte econòmic.

La cap del govern ha reconegut que “no tothom estarà a favor” dels canvis que proposa, que inclouen una rebaixa d’impostos sobretot a empreses i al sector financer –finançada amb deute– per impulsar l’expansió econòmica.

La líder conservadora ha assegurat que reduirà el deute net acumulat en relació al producte interior brut (PIB) “a mitjà termini”, i que ho farà en “estreta col·laboració” amb el seu ministre d’Economia, Kwasi Kwarteng, que ha estat molt criticat pel seu pla fiscal.

En aquest context, ha promès que que construirà una economia que “aprofiti les oportunitats del Brexit” i que abans de final d’any haurà desaparegut “tota la burocràcia heretada de la Unió Europea”.

La dirigent tory ha defensat “un nou enfocament” per forjar “un nou Regne Unit per a una nova era”. “Durant massa temps, la nostra economia no ha crescut com ho hauria d’haver fet. Durant massa temps, el debat polític s’ha centrat en com distribuïm un pastís econòmic limitat, quan el que necessitem és fer créixer el pastís perquè tots obtinguem una porció més gran”, ha afirmat.

“Per això estic decidida a adoptar un nou enfocament i treure’ns d’aquest cicle d’alts impostos i baix creixement”, ha reblat. No obstant, s’espera que les seves mesures incloguin retallades dels serveis públics –encara no anunciades– i que això generi oposició.

Truss, que afronta desacords dins del seu propi partit, ha admès que “l’escala del desafiament és immensa”, per la guerra a Ucraïna, la recent pandèmia i “una crisi econòmica mundial”.

El discurs de la primera ministra, en un auditori mig mica buit perquè molts assistents van marxar dimarts per la vaga de trens d’avui, ha estat interromput momentàniament per un grup d’ecologistes que han qüestionat el seu mandat amb una pancarta amb la pregunta “Qui ha votat per això?”, ja que no ha estat elegida en unes eleccions generals. Els activistes han estat expulsats pels agents de seguretat entre l’escridassada dels militants conservadors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona