Política

Pròxim Orient

Els rebels i el govern del Iemen no arriben a un acord per prorrogar la treva

L’executiu acusa els hutis de no voler estendre l’alto el foc

L’ONU lamenta que no s’hagi arribat a un consens per renovar el cessament d’hostilitats vigent durant sis mesos

Els rebels hutis i el govern internacionalment reconegut del Iemen no han arribat aquest diumenge a un acord per estendre la treva que han renovat cada dos mesos des del passat abril, segons ha comunicat l’enviat especial de l’ONU per al país àrab, Hans Grundberg.

“L’enviat especial de l’ONU lamenta que avui no s’hagi arribat a un acord, ja que una treva estesa i ampliada proporcionaria beneficis fonamentals addicionals a la població”, assenyala la nota.

El govern del Iemen ha responsabilitzat els rebels de no voler estendre la treva que ha permès mantenir l’alto el foc durant sis mesos.

“Ja va quedar clar que les milícies hutis estan molt lluny de ser un soci en el procés de pau”, ha manifestat a les xarxes, Abdalà al Alimi, membre del Consell de Lideratge Presidencial del Iemen, que exerceix d’executiu.

Al Alimi ha retret als insurgents haver abordat les negociacions per estendre la treva com “una batalla política i d’imposició de voluntats”, sense tenir en compte “el patiment del poble iemenita”.

També ha lamentat que hagin rebutjat ampliar l’alto el foc malgrat “les concessions àmplies” del govern, així com d’una nova protesta que va presentar dissabte l’enviat especial de l’ONU per aconseguir un acostament entre les parts.

L’alto el foc ha expirat aquest diumenge a les sis de la tarda hora local (cinc hora catalana) després de sis mesos de cessament d’hostilitats que han proporcionat el període més llarg de calma relativa al Iemen des que es va iniciar la guerra el 2014.

Residents a Taiz, la tercera ciutat del Iemen i assetjada pels hutis des del 2015, han explicat a l’agència Efe que s’han produït xocs entre les tropes del govern i els rebels als afores de la localitat després de la fi de l’armistici, si bé aquests enfrontaments esporàdics s’han anat succeint al llarg de la treva.

Precisament, una de les condicions més polèmiques per estendre el cessament d’hostilitats era la reobertura de les carreteres a Taiz, però els hutis s’han mostrat reticients a obrir les carreteres principals cap a la ciutat. Per contra, han ofert obrir tres carreteres secundàries, cosa que ha estat rebutjada pel govern.

El conflicte va començar el 2014 quan els hutis van derrocar el govern i es va endurir a partir del 2015 amb la intervenció d’una coalició militar liderada per Aràbia Saudita que combat els insurgents.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona