Política

La CE amplia les sancions a Moscou

Brussel·les proposa limitar el preu del petroli rus en resposta als referèndums de la “vergonya” i l’amenaça nuclear

Hongria anuncia una “consulta nacional” sobre el vet energètic que impulsa la UE

La Comissió Europea (CE) torna a respondre amb sancions als últims moviments de Rússia, que interpreta com una “escalada” en la guerra d’Ucraïna. La presidenta de l’executiu comunitari, Ursula von der Leyen, i l’alt representant de la UE, Josep Borrell, van anunciar ahir les línies generals de la que ha de ser la vuitena tanda de sancions. El nou paquet respon, va dir Von der Leyen, a la mobilització de reservistes a Rússia, als referèndums “de la vergonya” per annexionar els territoris ocupats d’Ucraïna i a l’amenaça nuclear.

La vuitena tanda de sancions inclou restriccions comercials i amplia la llista negra de persones i entitats vinculades al conflicte. Els objectius són els mateixos que en els anteriors paquets: ofegar l’economia russa i “fer pagar” els responsables de la invasió a Ucraïna, va indicar Von der Leyen.

Un dels elements principals del nou paquet de sancions és el límit al preu del petroli rus. En línia amb el que ja va acordar el G7, la nova tanda inclou posar les bases legals per fixar un preu màxim al petroli rus. No és al cru que va a parar a la UE, sinó al que arriba als països en desenvolupament. “Tenim ja en vigor un acord per prescindir del petroli que arriba per mar des del desembre, però alguns països en desenvolupament necessiten subministraments russos”, va argumentar Von der Leyen, tot subratllant que la mesura “reduirà els ingressos” energètics de Rússia.

El paquet també inclou restriccions a l’exportació de tecnologies i components clau per a l’equipament de l’exèrcit rus, així com la prohibició d’importar més productes russos. Brussel·les no ha detallat quins, però apunta que la restricció privarà Rússia de 7.000 milions d’euros. La nova tanda de sancions també inclou la prohibició que europeus seguin en consells d’empreses públiques russes.

D’altra banda, la UE es disposa a ampliar la llista negra de persones vinculades al conflicte. S’hi inclouran individus implicats en l’ocupació i organització dels referèndums als territoris ocupats d’Ucraïna, així com membres de les autoritats prorusses de zones envaïdes, alts càrrecs del Ministeri de Defensa i responsables de la mobilització militar.

Ara, els estats han de debatre la proposta per tancar el vuitè paquet de sancions. I no serà fàcil. Acordar el vet al petroli rus va suposar molt desgast per les divisions entre els Vint-i-set i ara Hongria –dels més reticents a les sancions energètiques– amenaça de no posar les coses fàcils. El govern de Viktor Orbán va anunciar ahir una “consulta nacional” sobre les sancions energètiques a Rússia. El camí de les sancions es preveu ple d’obstacles.

Els EUA demanen als seus ciutadans que surtin de Rússia

L’ambaixada dels EUA a Rússia va demanar ahir als seus ciutadans que abandonin “immediatament” el país, segons un comunicat publicat al web de la delegació diplomàtica nord-americana. “Els ciutadans dels Estats Units no han de viatjar a Rússia i els que resideixen o viatgen [ara] a Rússia han de sortir del país de manera immediata mentre hi hagi opcions limitades de viatges comercials”, diu la nota. La missió diplomàtica adverteix que té “grans limitacions” per assistir els seus ciutadans, a més del fet que les possibilitats de sortir del país poden “reduir-se” encara més en qualsevol moment.

L’OTAN també parla de sabotatge al Nord Stream

L’OTAN també parla d’actes deliberats com la causa de ls fuites al Nord Stream 1 i Nord Stream 2, és a dir, un sabotatge, una idea que ja van apuntar dimarts Alemanya, Suècia i Dinamarca. L’OTAN va evitar apuntar a cap país concret, mentre Moscou demana una sessió del Consell de Seguretat de l’ONU.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona
polònia

Destituït i investigat per espionatge el cap de l’Eurocos

barcelona
política

Podem es desdiu i no es presentarà al 12-M

barcelona