Política

Debat en plena tensió

El difícil equilibri entre ERC i JxCat centra l’atenció del debat de política general

Es manté la desunió entre corrents en el si de Junts

El suport als comptes del govern, una altra de les incògnites

  • El president de la Generalitat, Pere Aragonès, en un dels plens de la legislatura passada ACN.

El debat de política general comença avui amb tota l’atenció posada en la tibantor entre els socis de govern, ERC i JxCat. El debat ha de servir, en teoria, per marcar l’inici del curs polític i per orientar el rumb de les polítiques del govern. Però aquest any arriba en plena crisi per la inflació, amb la invasió russa a Ucraïna, i enmig d’una tempesta política entre els socis de govern que podria acabar fins i tot amb el trencament de la coalició.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, obrirà el debat amb un discurs que tindrà com a eixos principals, d’una banda, les mesures anticrisi, a les quals el govern destinarà 300 milions d’euros. I, de l’altra, en el terreny polític, el president ha anunciat que presentarà una proposta que permeti crear aliances: “Àmplia, per a l’autodeterminació, que pugui aplegar-hi tots els demòcrates.”

Caldrà veure els matisos del plantejament d’Aragonès per descobrir si satisfà la voluntat de JxCat, que en els darrers mesos ha amenaçat de trencar la coalició de govern si ERC no respecta l’acord signat entre els dos partits pel que fa a la via cap a la independència.

La formació de Jordi Turull i Laura Borràs reclama la constitució d’una direcció estratègica de l’independentisme i unitat d’acció a Madrid. Junts considera que, si cal millorar coses o rectificar-ne per complir l’acord de govern, l’oportunitat ideal és el debat de política general. De fet, a finals d’agost, després de constatar que ERC suspenia en el compliment de l’acord pel que fa a l’ àmbit nacional, els líders de Junts van advertir que el debat es convertia en la data límit per “revertir” la situació.

La duresa d’aquell ultimàtum, però, s’ha anat rebaixant, sobretot des de la reunió de sis hores que les dues forces al govern van mantenir al Palau de Pedralbes el 15 de setembre. Tot i això, les veus a dins de Junts continuen mostrant divergències.

L’ara suspesa presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha aportat una posició més contundent i ha advertit ERC que Junts no en tindrà prou només amb gestos: “La voluntat de posar fil a l’agulla ha de ser visible i remarcable”, va dir aquesta setmana Borràs en una entrevista a TV3, en la qual va afegir: “Caldrà veure què en surt i després prendrem les nostres decisions.” Unes decisions que prendrà la militància, en una consulta interna de la formació prevista per a aquesta tardor.

Des de dins del govern, en canvi, el vicepresident, Jordi Puigneró, i també el conseller d’Economia, Jaume Giró, tots dos de Junts, han fet crides a la calma i a continuar treballant per buscar acords: “S’ha treballat discretament amb ERC perquè el debat de política general vagi bé”, va dir Puigneró, que va defensar la necessitat d’estabilitat dins del govern: “Cal un govern que tiri endavant el país, que faci feina i que també avanci cap a la independència”, hi va afegir.

Per la seva banda, el grup parlamentari d’ERC ha fet cas omís de l’ultimàtum del seu soci de coalició i, per contra, des d’una posició inamovible, l’ha convidat en diverses ocasions a resoldre els desacords interns.

Així, Marta Vilalta va demanar ahir “respecte” i també “corresponsabilitat” a Junts el dia abans que comenci el debat: “No és el moment de desestabilitzar el govern per disputes internes”, va insistir.

Els pressupostos

El debat se celebra amb un altre rerefons: la negociació dels pressupostos de la Generalitat per al 2023. En un principi, el govern té la intenció d’aconseguir el suport de la CUP i En Comú Podem, tot i que cal recordar que el conseller Giró ha ampliat les converses al PSC. En aquest sentit, el primer secretari dels socialistes i cap de l’oposició a Catalunya, Salvador Illa, ha allargat la mà aquesta setmana a Aragonès per pactar qüestions com els pressupostos.

Per la seva banda, la líder d’En Comú Podem al Parlament, Jéssica Albiach, va instar el president Aragonès a solucionar “al més aviat possible” el “guirigall” i les “picabaralles” internes, i a presentar uns pressupostos “expansius” si vol el suport dels comuns. Finalment, el diputat de la CUP Carles Riera va avisar el govern que és “molt lluny” d’aprovar els pressupostos per a l’any que ve. “Difícilment podem aprovar uns pressupostos per avalar polítiques de govern que van en contra de les prioritats del país.”

És una proposta àmplia per a l’autodeterminació, que pugui aplegar-hi tots els demòcrates
Pere Aragonès
president de la generalitat
S’ha treballat discretament amb ERC perquè el debat de política general vagi bé
Jordi Puigneró
Vicepresident del govern
No en fem prou amb gestos. La voluntat de posar fil a l’agulla ha de ser visible i remarcable
Laura Borràs
presidenta de Jxcat

Un debat amb interrupció i amb respostes directes

El debat té lloc avui, a partir de dos quarts de dotze del migdia. L’obrirà Aragonès i, després, el seguiran les intervencions dels grups. En un principi, semblava que el president optava per una resposta conjunta al final de la sessió. Les crítiques rebudes aquesta setmana sobre aquesta possibilitat, però, l’han fet canviar de parer i, finalment, respondrà als grups un per un. Demà i dijous el ple s’interromp a causa del judici que la diputada de la CUP Eulàlia Reguant té al Tribunal Suprem.

Divendres a les onze es reprendrà el debat i els grups tindran deu minuts per defensar les seves propostes de resolució –un màxim de quinze per grup–, i es preveu que cap a dos quarts de dues del migdia es puguin portar a terme les votacions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs