Política

Presidència col·legiada

La suspensió de la presidenta Laura Borràs sacseja el Parlament, que passa a ser una cambra col·legiada

Tots els membres de la mesa es reparteixen ara la representació institucional

La vicepresidenta primera amb funcions de presidenta presidirà avui el ple i la presidenta suspesa de funcions el seguirà des de la llotja de convidats. No, no és un embarbussament. És una imatge inèdita que té lloc aquest matí al Parlament.

Alba Vergés (ERC) i Laura Borràs (Junts) s’asseuran aquest cop una davant de l’altra, però a prou distància per exhibir l’excepcionalitat del moment. Borràs va ser suspesa de drets i deures arran de l’obertura de judici oral per un presumpte delicte de prevaricació i falsedat documental i Vergés va assumir les competències de la presidència mentre Junts –a qui correspon el càrrec per acord de govern amb ERC– no en designi substitut. La decisió, de moment, va per llarg ja que Junts s’ha negat a substituir-la al·legant que la situació és fruit d’una guerra jurídica de l’Estat espanyol contra les forces independentistes, l’anomenada lawfare.

Aquest escenari ha comportat noves maneres de treballar des de la mesa del Parlament. “Les decisions ara es prenen de forma col·legiada i d’entrada es convida tots els membres de la mesa”, asseguren fonts de la vicepresidència. Molta de la representativitat de la institució acaba sent assumida ara per les dues vicepresidentes, Alba Vergés (ERC) i Assumpta Escarp (PSC), a causa del càrrec que ocupen. Així va succeir en la darrera audiència celebrada al Parlament divendres passat. Vergés i Escarp van rebre representants de l’associació empresarial berlinesa BWG i empresaris de Berlín al despatx d’audiències.

Tanmateix, i a diferència de quan Borràs tenia la presidència executiva, en què bàsicament ella assumia tota la representació institucional, ara es reparteix la delegació a tots els membres de la mesa. Així va succeir en l’acte de lliurament del premi ICIP Construcció de Pau 2022, atorgat a entitats a favor de la pau al País Basc. Vergés i la secretària segona, Aurora Madaula (Junts), van ser, finalment, les encarregades de donar els guardons als premiats però la invitació s’havia fet extensa a tots els membres de la mesa. Es dona la circumstància, a més, que la vicepresidenta Vergés és candidata a l’alcaldia d’Igualada per ERC, la qual cosa complica encara més l’agenda dels actes.

Borràs serà avui a l’hemicicle

D’altra banda, la ubicació de la presidenta suspesa, Laura Borràs, en els actes institucionals també ha comportat més d’un maldecap als serveis de protocol atesa l’excepcionalitat de la mesura. Tot i la suspensió de funcions, Borràs no és una expresidenta però tampoc és membre de la mesa. Des dels serveis parlamentaris es va optar, d’acord amb el decret de regulació que ja existeix per al cap de l’oposició, que és el president del PSC, Salvador Illa, situar Borràs just al darrere del líder socialista. Així, el protocol situa en primer terme els membres de la mesa seguint el rang de vicepresidències i secretaries, després el cap de l’oposició i, en tercer lloc, la presidenta Borràs. Finalment, tancaria la delegació institucional els expresidents de la cambra. A més a més, el Parlament també convidarà la presidenta Borràs a tots aquells actes on assisteixin els 135 diputats de la cambra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Les Juntes Electorals tomben vuit candidatures de les eleccions del 12-M

barcelona
Bèlgica

Prohibeixen una “cimera” de la ultradreta europea a Brussel·les

Barcelona
política

La Junta Electoral de Girona proclama 15 candidatures i n’exclou una

girona
dinamarca

Dinamarca anuncia el tancament de la seva ambaixada a l’Iraq

barcelona
Guerra a Ucraïna

Zelenski signa la nova llei de mobilització

Barcelona
guerra a gaza

Israel ataca el centre de Gaza amb el sistema hospitalari a la vora del col·lapse

barcelona
estats units

El Suprem examina un cas que pot eximir als assaltants del Capitoli i Trump

barcelona
política

Fiscalia del T. de Comptes desatén l’amnistia i reclama l’1-O als governs de Mas i Puigdemont

barcelona
Unió europea

Un polèmic fitxatge de Von der Leyen renuncia a ocupar el càrrec

barcelona