Política

Convoquen una marxa a les escoles de l’1-O de Girona

És un dels actes de commemoració, divendres a les 19 h, organitzats per Girona Vota

A Sant Julià de Ramis s’homenatjarà els veïns que van defensar les urnes i no es farà el referèndum

Les escoles seran les protagonistes del cinquè aniversari de l’1-O en els actes que ha programat la plataforma independentista unitària Girona Vota. Així, divendres, 30 de setembre, a partir de les 20 h, s’ha convocat una marxa que recorrerà els tres centres educatius que van tenir un paper cabdal durant el referèndum del 2017: l’escola Verd, l’escola Joan Bruguera i l’escola Eiximenis. Les dues primeres van ser objecte de la brutalitat policial amb els ciutadans que defensaven les urnes, mentre que a l’Eiximenis, situada a l’actual plaça de l’U d’Octubre, la policia espanyola no hi va arribar.

Abans, a les 19 h, al pati del Verd es projectarà el documental 21 fortaleses , que es va estrenar l’1-O de fa un any. Recull els fets de l’1 d’octubre del 2017 a Girona, a través dels 21 col·legis electorals que hi va haver a la ciutat. Està produït gràcies al suport de 210 aportacions de micromecentage.

Un altre dels punts emblemàtics de fa cinc anys és el pavelló poliesportiu municipal de Sant Julià de Ramis. Al municipi on no va poder votar el president Carles Puigdemont l’acció policial va ser molt contundent, des del 2018 s’hi organitza cada 1-O una consulta popular que l’Ajuntament considera vinculant. Aquest any, però, no es farà i, segons assenyala el seu alcalde, Marc Puigtió, es vol homenatjar els veïns que van defensar les urnes a primera hora. Així, dissabte a les deu del matí es repetirà la xocolatada popular de fa cinc anys. També s’inaugurarà l’exposició La revolta de les urnes, de Dolors Gibert i Carles Gorbs, i a les 11 h hi haurà un debat entre Joan Olòriz i Ramon Cotarelo.

Marxa de torxes

Les commemoracions començaran també divendres a Sant Julià de Ramis. Així, a les 19 h s’ha organitzat una marxa de torxes des del pàrquing de caravanes de Domeny, que preveu arribar una hora més tard a Sant Julià de Ramis. Després hi haurà parlaments amb represaliats, els advocats de Dret de Defensa de Girona i Gabriela Serra (Lluita no-violenta) i Toni Castellà (Consell per la República). A més, el CDR Girona ha convocat per dissabte 1-O una manifestació a les 19.30 h que sortirà de la plaça de l’U d’Octubre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona