Política

ERC i Junts posaran a prova la seva relació i l’estabilitat del Govern al debat de política general

Aragonès farà una “proposta àmplia” per a l’autodeterminació que pugui sumar-hi “tots els demòcrates”

El debat de política general serà una prova més per a l’estabilitat del Govern i per a la relació dels dos partits que el conformen. Previst per al dimarts i el divendres de la setmana vinent, des de Junts ja han avisat que serà el debat “més important dels últims anys” i l’han situat com “un punt d’inflexió”. ERC, per la seva banda, reclama que “no serveixi per a atacar ningú” i fa una crida a fer propostes “generoses i aplicables”. El debat arriba en plena pugna entre ERC i Junts per quina ha de ser la via cap a la independència, sense una estratègia unitària a l’horitzó. Precisament el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha avançat que vol llançar una “proposta àmplia” per a l’autodeterminació per sumar-hi “tots els demòcrates”.

Junts ha posat el debat de política general al seu punt de mira i ha assegurat que serà “un punt d’inflexió”. A finals d’agost, després de fer públics els resultats de l’auditoria de l’acord de govern on constataven que l’executiu “suspèn” en l’eix nacional, van fixar el debat com a data límit per “revertir” la situació. “Per què has d’anar gent de crossa cap a una dinàmica que va en contra del que estàs defensant?”, va arribar a demanar el secretari general del partit, Jordi Turull, a principis de setembre.

Des de llavors, diversos dirigents del partit han anat recordant que l’horitzó del debat de política general ha de servir per “treballar” i posar “tots els esforços” per canviar la dinàmica. Entre els punts que reclamen hi ha la constitució d’una direcció estratègica de l’independentisme i la unitat d’acció a Madrid. La formació considera que “si cal millorar coses o rectificar-ne per complir l’acord de govern, l’oportunitat més gran és la del debat de política general”. Junts va remarcar que, un cop passat el debat, tenen previst reunir-se per valorar “els resultats obtinguts” i “prendre una decisió”.

De totes maneres, les darreres setmanes el partit ha rebaixat l’amenaça del calendari. La presidenta de la formació, Laura Borràs, ha assegurat que el DPG “no és que sigui un límit” sinó que “mostrarà cap a on es dirigeix el curs polític”, i ha afegit que Junts “no fa ultimàtums”. En un sentit similar, el portaveu de Junts, Josep Rius, va evitar parlar de dates límits a la roda de premsa posterior a la darrera reunió de l’executiva i va insistir que ara la prioritat és que ERC “compleixi” l’acord de govern.

ERC rebutja “l’ultimàtum” i demana que el debat no serveixi “per atacar ningú”

Des d’ERC ja han advertit que no se senten “interpel·lats” per “l’ultimàtum” de Junts. “El país no pot esperar que es posin d’acord”, els ha recriminat la portaveu del partit, Marta Vilalta. La dirigent republicana els ha demanat “responsabilitat, lleialtat i alçada de mires” i ha criticat que JxCat traslladi els seus “debats interns” al debat de política general o a l’estabilitat del Govern.

A banda, els diputats d’ERC han fet arribar una carta a la resta de representants de l’arc parlamentari com a prèvia al debat. A la missiva hi adverteixen que el debat “no hauria de servir per atacar ningú” i afegeixen: “Sabem que equivocar-nos d’adversari ens allunya de l’horitzó nacional que alguns perseguim”. A més, reclamen que “ningú s’amagui darrere de les paraules buides i estèrils que no serveixen per a res” i reclamen que sigui “un espai de trobada útil per fer avançar el país i que les propostes siguin generoses, propositives, responsables i aplicables”.

La proposta d’Aragonès

Aragonès ja ha avançat que al debat de política general, que començarà amb la seva intervenció, formularà una proposta “molt més àmplia” per l’autodeterminació, que vagi més enllà de l’independentisme. En una entrevista a l’ACN el president ja va explicar que ara “és l’hora d’una proposta inclusiva de solució del conflicte polític i que permeti que a la ciutadania de Catalunya se la tracti com a major d’edat”.

Recentment en declaracions als mitjans des d’Estats Units Aragonès ha concretat que la proposta anirà enfocada a la “solució al conflicte polític amb l’estat espanyol” i que, per tant, hauria de “sumar tots els demòcrates”. Segons el president, un referèndum és la proposta “més inclusiva, més democràtica i que ha de permetre resoldre d’una vegada per totes el conflicte amb l’Estat”.

El vicepresident del Govern, Jordi Puigneró, ha assegurat que Aragonès s’ha compromès a compartir la seva proposta amb Junts abans de fer-la pública.

Com encaren el debat els grups parlamentaris?

A pocs dies de l’inici del debat que ha de marcar el curs polític els grups ja han avançat en quins eixos volen posar el focus. La majoria se centraran en fer propostes en clau econòmica, coincidint amb la crisi derivada de la guerra, tot i que les propostes de resolució relacionades amb el procés independentista i el dret a l’autodeterminació hi seguiran tenint pes.

És el cas d’ERC, que pretenen centrar el debat per una banda en la negociació amb l’Estat i per l’altra en la crisi econòmica i energètica. A més, presentaran una proposta de resolució per reclamar la transferència competencial en matèria tributària. Els republicans reclamen que l’Agència Tributària de Catalunya pugui gestionar i recaptar tot l’IRPF, així com el nou impost a les energètiques i la banca.

Junts també centrarà part de les propostes a l’eix independentista, amb la voluntat de “recuperar l’agenda” cap a la independència. També dedicarà propostes a la manca d’inversió en infraestructures per part de l’Estat i, específicament, al “desastre de gestió” de Rodalies. De fet, el vicepresident del Govern, Jordi Puigneró, ja va fixar en una entrevista amb l’ACN el debat de política general com a “data límit” per encarrilar el traspàs del servei.

L’objectiu dels socialistes, segons asseguren, és enfocar les propostes de resolució en els temes “que preocupen a la gent” en moments de crisi econòmica. Algunes de les seves idees aniran relacionades amb la pujada de preus i dels tipus d’interès.

La CUP se centrarà en mesures per donar resposta a l’encariment general del preu de la vida i a la situació de “precarietat” pel que fa a drets laborals. De fet els cupaires han iniciat una campanya sota el lema ’Mengem-nos els rics’ justament per englobar les propostes que llançaran al DPG. Entre les qüestions que proposaran hi ha la Renda Bàsica Universal, el control de preus, la nacionalització de subministraments i “l’impost pel futur”.

Pel que fa als comuns, consideren que el debat ha de ser “sobre els problemes que afecten al país” i no “de les medalles dels partits independentistes”. En Comú Podem pretén plantejar el debat seguint tres eixos: com afrontar la inflació, com encarar la crisi energètica, el desplegament de renovables i l’encariment de la llum; i com “potenciar” Catalunya davant un Govern “paralitzat”. A més, ja han avançat que una de les propostes que hi portaran serà perquè el Parlament es posicioni sobre la necessitat de mantenir l’impost de patrimoni, una qüestió que enfronta els dos partits a Govern.

En la mateixa línia Ciutadans considera que el “gran focus” del debat ha de ser les mesures econòmiques per combatre la crisi. De totes maneres, creuen que és necessari no obviar el procés independentista i també preveuen presentar-ne sobre aquesta temàtica, perquè al seu parer és el que “drena els recursos” de Catalunya.

Per la seva banda el PPC vol posar l’accent en les mesures contra “l’onada delictiva” i la “inseguretat” que asseguren que es viu a Catalunya. Segons han explicat, volen reivindicar que Catalunya sigui “un lloc de llibertat i segur” i defensaran “el dret a viure en pau, tranquils i sense por”. Una de les propostes que plantejaran és la creació d’un telèfon d’atenció urgent contra l’ocupació, com el que ja té la Comunitat de Madrid.

El grup d’extrema dreta Vox vol aprofitar el debat per proposar una reducció de l’administració pública, una baixada d’impostos “perquè la gent tingui més diners a la butxaca” i que es garanteixi la seguretat ciutadana als carrers.

Com es desenvoluparà el debat?

El debat començarà el dimarts 27 a dos quarts de 12 del migdia amb la intervenció d’Aragonès, i seguirà amb les rèpliques dels grups parlamentaris. Tot i que inicialment la Junta de Portaveus havia previst que Aragonès contestés els grups en una sola intervenció, finalment el president –que és qui té la potestat per decidir-ho- ha optat per respondre’ls individualment.

La sessió no es reprendrà fins el divendres, ja que es va acordar que el dimecres i dijous no hi hagués sessió perquè coincideix amb el judici al Tribunal Suprem a la diputada de la CUP Eulàlia Reguant. La cupaire està acusada d’un suposat delicte de desobediència greu per negar-se a respondre les preguntes de l’acusació popular de Vox durant el judici sobre l’1-O.

El divendres a les 11 del matí els grups tindran deu minuts per defensar les seves propostes de resolució –un màxim de 15 per grup-, i cap a dos quarts de 2 del migdia es faran les votacions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona