Política

Rússia inicia les votacions per apropiar-se les zones ocupades

Els referèndums d’annexió als territoris ucraïnesos de Donetsk, Lugansk, Kherson i Zaporíjia s’allargaran fins dimarts

Es fan sense observadors i amb el rebuig de la comunitat internacional

Els territoris ucraïnesos sota control rus –Lugansk, Donetsk, Kherson i Zaporíjia– celebren des d’ahir referèndums d’annexió a Rússia, com el que va fer Crimea el 2014. Les consultes, organitzades a correcuita davant l’èxit de la contraofensiva ucraïnesa, s’allargaran cinc dies i han estat rebutjades per la comunitat internacional, que les ha qualificat d’il·legítimes i no reconeixerà el seu resultat, que previsiblement serà favorable a l’annexió com va passar a Crimea. Les votacions van començar a les vuit del matí –hora catalana– a les autoproclamades repúbliques de Donetsk i Lugansk, a l’est d’Ucraïna, i a les regions de Kherson i Zaporíjia, al sud del país, enmig de l’agressió militar russa, i s’allargaran fins dimarts vinent, dia 27, a les vuit del vespre, quan acabarà el procés.

Les consultes no tenen lloc a tota l’àrea d’aquestes quatre regions, ja que, per exemple, el 40% de Donetsk està controlat per Ucraïna, que també controlaria el 5% de Kherson i el 30% de Zaporíjia.

Els ciutadans que queden en aquests territoris, perquè la majoria van marxar davant l’arribada de la contraofensiva ucraïnesa, han de respondre a la pregunta: “Està a favor que la regió surti d’Ucraïna, creï un estat independent i s’incorpori a la Federació Russa?” Les quatre primeres jornades del procés, les votacions es fan porta a porta, és a dir, els funcionaris porten les urnes a casa, a les empreses i en llocs públics habilitats, com per exemple teatres o mitjans de transport com ara autobusos. I sense cap mena de voluntat de mostrar imparcialitat: la bandera russa és present al lloc de votar. L’únic dia que estaran oberts els col·legis serà l’última jornada de votacions, dimarts que ve. També poden participar en la consulta els ucraïnesos de les quatre regions parcialment ocupades que van marxar a Rússia davant la contraofensiva ucraïnesa.

Tot apunta a una victòria de l’annexió, com a Crimea. Si guanya aquesta opció, Rússia ha promès una incorporació ràpida. És la manera del president Putin de canviar les fronteres. Un cop els territoris ucraïnesos hagin estat reconeguts per Moscou com a part de Rússia, s’aplicaran els mecanismes de protecció que a la resta del territori rus, avisen els polítics russos, és a dir, que si rebessinn un atac seria considerat un atac a Rússia.

Exempts d’anar al front

Ucraïna i els seus aliats han advertit que no reconeixeran els resultats d’aquests referèndums, descrits com a “farses” per Kíiv i Occident. La idea d’aquestes consultes han estat debatudes durant mesos per Moscou, però les recents victòries militars ucraïneses han dut Moscou a convocar-les ràpidament. Algunes informacions assenyalen que els funcionaris aprofitarien els referèndums per reclutar reservistes per enviar-los al front de guerra.

El reclutament no està sent fàcil. Mentre molts russos intenten marxar del país, el Ministeri de Defensa rus va revelar que queden fora de la mobilització els que treballen en noves tecnologies, a la banca o en mitjans de comunicació estatals.

Avanç ucraïnès

En el dia 212 de guerra, Kíiv va anunciar que havia recuperat una localitat a Donetsk, on precisament se celebra un dels referèndums d’annexió a Rússia. “L’exèrcit ucraïnès s’ha apoderat de Iatskivka”, va anunciar a la televisió Oleksí Hromov, un oficial de l’estat major militar ucraïnès.

Incendien diverses oficines russes de reclutament

Diversos centres de reclutament militar a Rússia han estat atacats amb còctels Molotov des de l’inici de la mobilització decretada pel president rus, Vladímir Putin, segons informaven ahir mitjans locals. Arran d’un dels atacs en una oficina de Khabàrovsk, al llunyà orient rus, van cremar dues habitacions, tot i que no es van registrar ferits. Segons el canal de Telegram Baza, uns desconeguts també van intentar calar foc a una oficina a Amur, limítrof amb la Xina. També han estat atacats edificis administratius en diverses ciutats de Rússia i més de 1.300 persones van ser detingudes dimecres en manifestacions arreu del país. Per a avui hi ha convocada una altra protesta nacional.

L’ONU conclou que s’han comès crims de guerra a Ucraïna

La missió d’investigació de l’ONU a Ucraïna ha conclòs, després d’haver visitat el país el juny passat, que Rússia ha comès crims de guerra durant la invasió. La investigació revela l’existència d’indicis de tortura, execucions sumàries i casos de violència sexual i de gènere en persones d’entre 4 i 82 anys en zones ocupades per les tropes russes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona