Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

La UE denuncia davant l’ONU les “mentides” de Rússia sobre Ucraïna

El polític belga també ha atacat la insistència russa a parlar d’“operació militar especial” i no de guerra

El president del Consell Europeu, Charles Michel, ha usat aquest divendres el seu discurs davant l’Assemblea General de l’ONU per a denunciar les “mentides” de Rússia respecte a Ucraïna i l’efecte que aquesta guerra està tenint a tot el món.

“El Kremlin està duent a terme una guerra híbrida que combina la violència armada amb el verí de les mentides”, ha dit Michel, que ha acusat Moscou d’utilitzar tota classe de falsedats per a justificar la seva invasió.

Així, ha insistit que el govern rus s’ha mobilitzat contra un “enemic invisible” que suposadament li amenaça, quan la realitat és que “ningú ha amenaçat, atacat o envaït Rússia” i “ningú a Europa volia un conflicte”.

Michel també ha carregat contra l’argument rus que havia d’intervenir a Ucraïna per a evitar un presumpte genocidi contra els russoparlants, aspecte que ha repetit sovint el Kremlin i que per a la UE és una cosa inventada.

El polític belga també ha atacat la insistència russa a parlar d’“operació militar especial” i no de guerra: “És una guerra, una agressió no provocada, il·legal, injustificada que busca canviar per la força les fronteres reconegudes internacionalment i això no és acceptable”.

Segons Michel, la recent mobilització parcial de reservistes anunciada pel president rus, Vladímir Putin, no fa més que confirmar-ho.

El president del Consell Europeu ha defensat les sancions imposades pels Vint-i-set com una cosa “inevitable” per a detenir al Kremlin i ha subratllat que aquestes no són en absolut responsables de la crisi alimentària i de subministrament de fertilitzants que es viu en el món, com sosté Moscou.

“Això és fals. Va ser Rússia qui, fins i tot abans de la guerra, va decidir unilateralment reduir el nivell de les seves exportacions de gra i fertilitzants”, ha recalcat Michel, que ha recordat que també va ser Moscou qui va imposar un bloqueig naval en la mar Negra que va impedir durant mesos la sortida de cereals d’Ucraïna.

El polític belga ha demanat unió a tothom per a evitar que “les accions destructives” d’un país, Rússia, arruïnin tot el treball per a respondre als grans problemes globals.

Segons ha dit, la UE no reclama a ningú que triï entre Orient i Occident o entre Nord i Sud, però cal posicionar-se i la postura d’Europa és la de defensar el respecte de les fronteres i la cooperació, enfront de l’agressió i les amenaces.

Michel ha advertit contra les creixents fractures internacionals i ha dit que Europa vol ser un líder però mitjançant la cooperació, escoltant la resta del món i sense sermonejar a ningú.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona
Orient Mitjà

La UE demana contenció a Israel per evitar una escalada bèl·lica a tota la regió

Barcelona
orient mitjà

Un atac amb drons reivindicat per Hezbol·là deixa divuit ferits al nord d’Israel

barcelona
POLÍTICA

La CUP vol impulsar la transició energètica a la demarcació

GIRONA
Orient Mitjà

Netanyahu diu que Israel prendrà les seves pròpies decisions sobre l’Iran

Barcelona
birmània

La junta militar trasllada Suu Kyi a un lloc d’arrest fora de presó

barcelona