Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

L’exèrcit ucraïnès manté la pressió, mentre les tropes russes reforcen les defenses

A la regió de Kherson, uns 20.000 soldats russos s’han vist aïllats de la resta del seu exèrcit

L’exèrcit ucraïnès manté la seva pressió i continua atacant els dipòsits de municions i els centres de comandament russos, mentre que les tropes russes reforcen les seves defenses en la major part de la línia del front.

Rússia va perdre 550 soldats, així com 18 tancs, en un dia de combats a Ucraïna, segons l’últim informe de l’Estat Major d’Ucraïna. L’informe agrega que Rússia ha continuat amb els seus intents d’ocupar la regió de Donetsk, mentre se centra a retenir altres territoris ocupats i a entorpir les operacions d’atac de l’exèrcit ucraïnès en algunes direccions.

En aquest sentit, el codirector de programes de seguretat del laboratori d’idees Razumkov Center d’Ucraïna, Oleksiy Melnyk, ha afirmat Efe que s’observa l’“inici del canvi de rumb” d’aquesta guerra. “L’èxit ucraïnès en Khàrkiv ha estat realment un avanç i Ucraïna és ara capaç de dictar cada vegada més la seva voluntat a l’enemic”, ha explicat Melnyk.

A diferència de les anteriors retirades russes de Kíiv i de l’illa de Zmiinyi (Illa de les Serps), la derrota en Khàrkiv va ser aclaparadora i és probable que tingui un impacte desmoralitzador en la resta de les tropes russes.

Aquest efecte pot ser més fort en el territori a l’oest de Dnipro, a la regió de Kherson, on uns 20.000 soldats russos s’han vist aïllats de la resta del seu exèrcit, subratlla Andriy Ryzhenko, analista militar del Centre d’Estratègies de Defensa.

Segons Ryzhenko, les dificultats de les tropes russes en aquesta zona probablement són cada vegada majors, ja que els ponts que creuen el Dnipro han estat danyats pels atacs ucraïnesos amb míssils i l’evacuació dels soldats ferits a penes és possible.

Encara que l’ofensiva ucraïnesa també ha progressat prop de Bilohorivka, a la província de Lugansk, i prop de Sloviansk, en el nord de Donetsk, les possibilitats d’un avanç significatiu allí no són clares, diuen els analistes, mentre que Ryzhenko observa que les defenses russes són més fortes en el Donbass del que van ser en Khàrkiv.

Una observació clau, escriu Mykola Bielieskov, analista militar de l’ONG ‘Torna amb vida’, és que Rússia ha passat a la defensa i ha abandonat els intents d’avançar al llarg de la major part de la línia del front, amb l’excepció de Bakhmut i Avdiivka a la regió de Donetsk.

Bielieskov creu que la mobilització russa pot, en el millor dels casos, ajudar a demorar els avanços ucraïnesos i assenyala la baixa qualitat dels reforços esperats. “Rússia ja ha utilitzat el 66% del seu vell equipament militar, com a tancs, conservats durant dècades”, subratlla Ryzhenko. Les tropes russes mobilitzades els podria portar entre un i dos mesos rebre almenys una mica de preparació davant d’arribar als fronts a Ucraïna, segons Melnyk.

Els analistes coincideixen que no cal esperar una nova mobilització massiva a Ucraïna com a resposta. “La mobilització ja està en marxa. Els soldats ucraïnesos encara necessiten més equipament i armes de qualitat”, explica Ryzhenko, que també assenyala que només una part del prop d’un milió de soldats ucraïnesos, està actualment en primera línia.

Ryzhenko subratlla que els recents èxits ucraïnesos han estat possibles gràcies als lliuraments d’armes modernes, a les intel·ligents decisions militars en col·laboració amb el Regne Unit, els Estats Units i altres socis, així com a unes tropes molt motivades.

D’altra banda, la vella defensa aèria ucraïnesa aconsegueix mantenir a l’aviació russa a distància, interceptant a més entre el 50% i el 75% dels míssils russos. A més, Ucraïna continua atacant els centres de comandament, els dipòsits de municions i els sistemes de defensa aèria russos, amb la destrucció de sis, sis i tres objectius, respectivament, reportats per l’exèrcit ucraïnès el divendres.

L’amenaça nuclear

Mentre Bielieskov interpreta la decisió de Putin d’iniciar la mobilització com un senyal que podria no estar disposat a emprar armes nuclears, tant Ryzhenko com Melnyk no descarten la possibilitat d’un atac nuclear per part de Rússia. “Seria un error fatal, però s’han pres tantes decisions il·lògiques en aquesta guerra que no podem descartar-lo per complet”, explica Melnyk.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona