Política

Referèndums d’unió a Rússia

Quatre territoris dels prorussos a Ucraïna convoquen consultes d’integració al país veí

Moscou dona suport a la maniobra

Zelenski i Occident avisen que les votacions seran il·legals

Les autoproclamades repúbliques populars de Donetsk i Lugansk, així com l’administració prorussa de la regió de Kherson i Zaporíjia, van convocar ahir per al període del 23 al 27 de setembre referèndums d’integració amb Rússia i van demanar al president rus, Vladímir Putin, que accepti el seu ingrés urgent a la Federació Russa. “Li demano que estudiï al més aviat possible, en cas que el resultat del referèndum sigui positiu, de la qual cosa no tenim cap dubte, l’assumpte de l’ingrés de la República Popular de Donetsk a la Federació Russa”, va afirmar Denís Puixilin, líder secessionista de Donetsk, en una carta dirigida al cap del Kremlin.

La convocatòria dels referèndums coincideix amb l’actual contraofensiva ucraïnesa, que va obligar les tropes russes a abandonar el 8 de setembre passat la regió nord-oriental de Khàrkiv, i amb l’avenç de les forces ucraïneses a Lugansk. Tot plegat ha posat nerviosos els prorussos, que havien de fer aquests referèndums el 4 de novembre i ara han decidit avançar-los.

Segons la república secessionista de Lugansk, la pregunta de la consulta serà: “Està vostè a favor de l’ingrés de la República Popular de Lugansk –o Donetsk– a Rússia en qualitat de subjecte de la Federació Russa?” Les autoritats secessionistes van explicar que la consulta durarà cinc dies per garantir les millors condicions per a votants, membres de comissions electorals, observadors i periodistes.

El ministre d’Afers Estrangers rus, Serguei Lavrov, va donar suport a la celebració de referèndums d’integració. “Des de l’inici de l’operació militar especial i en el període previ, vam dir que els pobles dels respectius territoris havien de decidir el seu destí”, va assenyalar.

L’assessor de la presidència ucraïnesa Mikhailo Podoliak va recordar que “la llei internacional no és ambigua” i que “Donetsk, Lugansk i Crimea són Ucraïna”. El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ja havia advertit al seu moment que, si Rússia s’annexionava més territori ucraïnès, no hi hauria cap possibilitat de negociació amb Rússia un eventual acord de pau.

Zelenski va obtenir ahir el suport sense fissures dels seus aliats occidentals en el darrer moviment de Moscou i els prorussos. El secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg, va avisar que els referèndums d’integració amb Rússia convocats pels territoris secessionistes estan mancats de legitimitat i suposen “augmentar l’escalada en la guerra de Putin”, per la qual cosa va demanar que siguin condemnats per la comunitat internacional. En un missatge compartit al seu compte oficial de Twitter, Stoltenberg va remarcar que aquestes consultes “no tenen legitimitat i no canvien la naturalesa de l’agressió de Rússia contra Ucraïna”. “És una escalada més en la guerra de Putin. La comunitat internacional ha de condemnar aquesta violació flagrant del dret internacional i augmentar el suport a Ucraïna”, hi va afegir el secretari general de l’OTAN.

En el mateix sentit es va pronunciar el conseller de Seguretat Nacional dels Estats Units, Jake Sullivan, que va remarcar que Washington rebutja “inequívocament” qualsevol referèndum d’aquest tipus.

El president francès, Emmanuel Macron, també va manifestar que els referèndums anunciats a les regions ucraïneses del Donbass, a Kherson i a Zaporíjia “no seran reconeguts per la comunitat internacional” i “no tindran cap conseqüència en el pla jurídic”.

L’anunci dels referèndums va estar envoltat durant el vespre d’ahir de multitud d’especulacions sobre les intencions de Putin amb aquesta maniobra. Durant hores es va rumorejar que el cap del Kremlin faria un discurs, juntament amb el ministre de Defensa, Serguei Xoigú, televisat i en hora de màxima audiència. La intervenció no es va produir i hauria pogut ser ajornada, segons alguns periodistes de mitjans pròxims al Kremlin.

Diversos analistes van plantejar la possibilitat que Putin es decidís a mobilitzar reservistes per protegir el país d’una guerra defensiva en territori rus. És a dir, a les províncies secessionistes d’Ucraïna reconegudes per Moscou com a part de la Federació Russa.

LES FRASES

Els pobles dels respectius territoris han de decidir el seu destí
Serguei Lavrov
ministre d’afers estrangers rus
Les consultes no tenen legitimitat i no canvien la naturalesa de l’agressió de Rússia contra Ucraïna
Jens Stoltenberg
secretari general de l’otan


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Desenes de morts per un bombardeig israelià a Síria

barcelona
societat

L’Audiencia Nacional cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona