Política

ENRIC STERN

UN DELS ACTIVISTES PROCESSATS PER LA CREMA DE FOTOGRAFIES MONÀRQUIQUES AL 2007 A GIRONA

“Vam mostrar que el rei anava nu”

“La sentència a Estrasburg, tot i ser molt rellevant, no esborra la persecució policial i judicial prèvies, amb què cercaven la claudicació”

“Cal fer activisme allà on les condicions de vida t’ho permeten”

Físic activista.
Stern, físic i doctorat en nanociències, ha tornat a viure a Girona després d’anys a Cambridge. A la UB, continua la recerca en materials que, sotmesos a estímuls, refreden o escalfen, per estalviar energia o gasos d’efecte hivernacle. I potenciant el català com a llengua científica.
Quinze anys després, quins records li venen al cap?
Van ser temps convulsos i teníem assumit, amb determinació, que rebríem com a militants i col·lectiu els pals de l’Estat. Teníem clar que l’exercici de cremar fotos anava de llibertat d’expressió i el Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) així va reconèixer el dret.
Ara que es continua fent, ho tornaria a fer?
Les vegades que faci falta i amb el cap ben alt. Volíem evidenciar el suport fràgil sobre el qual se sustenta i pretén legitimar-se la monarquia, amb actes entre cercles reduïts que si es deixessin de fer deixarien de nodrir-los. Vam mostrar que el rei anava nu i calia una repressió exagerada i desproporcionada davant una acció anecdòtica.
Es considera un cap de turc, ja que altres encausats van ser absolts?
Destacaria, del cas del Jaume i meu, que ho vam afrontar com dos noms més de la llarga llista d’independentistes víctimes de la repressió, al llarg dels anys. Vam teixir moltes sinergies, però la sentència final d’Estrasburg contra l’Estat, tot i ser molt rellevant, no acaba d’esborrar tota la teatralització i persecució policial i judicial prèvies, amb què cercaven la claudicació de la dissidència.
Més de deu anys condemnat fins a l’absolució del TEDH. Es van fer llargs i el van limitar en la seva vida personal o professional?
Es van fer llargs, però els vam afrontar amb dignitat. Dormíem molt bé, però teníem clar que ens enfrontàvem a una injustícia, i si haguéssim donat importància als riscos previs de cremar les fotos, ja no ho hauríem fet. La transcendència, però, és que van servir per deixar clar que a la Unió Europea es poden criticar els governs i les monarquies, com a actors polítics, i dins del dret fonamental a la llibertat d’expressió.
En la seva trajectòria com a científic, continua conreant l’activisme.
Crec que cal fer activisme allà on les condicions de vida t’ho permeten. A Anglaterra, a través de l’ANC, vam treballar per internacionalitzar la causa catalana i teixir complicitats amb polítics de tots els colors, amb una comissió especial al Parlament de Westminster; però també mobilitzacions davant l’ambaixada espanyola o la feina per organitzar tota la diàspora catalana a l’estranger, una tasca bàsica per a qualsevol procés d’independència.
I ara ha tornat a casa. Com ho veu, per quedar-se fent ciència aquí?
Hi ha una qualitat enorme de recerca a Catalunya, tot i l’escassetat d’inversions, però molts projectes no tenen continuïtat i els investigadors acaben a l’estranger. Estem molt lluny, per exemple, del Regne Unit, i si fas una passejada per les universitats de tot el món, trobes catalans i catalanes arreu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona