Política

Sri Lanka

L’expresident Rajapaksa torna a Colombo dos mesos després de fugir

La seva arribada coincideix amb l’anunci de l’FMI d’un preacord amb Colombo per un programa de rescat

L’actual govern havia assegurat que podia retornar però “en el moment correcte”

L’expresident de Sri Lanka Gotabaya Rajapaksa ha tornat aquest divendres al país, gairebé dos mesos després que una forta onada de protestes desencadenades per la crisi econòmica l’obligués a fugir i renunciar al poder.

Rajapaksa ha aterrat a l’Aeroport Internacional Bandaranaike de Colombo minuts abans de la mitjanit (hora local) i ha estat rebut pels ministres Tiran Alles i Prasanna Ranatunga, han afirmat a Efe fonts de la base aèria, que han demanat l’anonimat.

L’expresident es va veure obligat a fugir de la seva residència oficial, situada al cor administratiu de Colombo, quan milers de persones van assaltar el palau presidencial el passat 9 de juliol. Aquest va ser el punt àlgid de mesos de manifestacions contra el govern pel daltabaix financer que ha submergit el país en la pitjor crisi de la seva història.

Quatre dies després, el 13 de juliol, Rajapaksa va sortir de Si Lanka. Des d’aleshores ha passat per almenys a tres països a l’espera de poder tornar a la nació insular.

La seva primera etapa va ser a les Maldives, des d’on va volar a Singapur en companyia de la seva esposa i dos guardaespatlles. Gairebé un mes després, quan va expirar el seu visat, el polític es va traslladar a Tailàndia, on ha estat fins ara.

Conegut com a Terminator pel seu rol en la guerra civil contra els Tigres Tamiles, Rajapaksa es va mantenir oficialment al poder dues setmanes després d’abandonar el país. Això li va permetre abandonar l’illa i arribar a Singapur amb privilegis de cap d’Estat. Des d’allà va enviar una carta de renúncia al Parlament.

El buit de poder va ser omplert poc després amb el suport de la seva formació, amb majoria a la Cambra, que va donar suport a Ranil Wickremesinghe, un antic primer ministre de la seva administració.

L’actual govern de Sri Lanka havia avançat que l’expresident podia tornar al país però que això havia de ser “en el moment correcte”.

De fet, l’arribada de Rajapaksa al país es produeix un dia després de l’anunci del Fons Monetari Internacional (FMI) d’un preacord amb Sri Lanka per un programa de rescat de 2.900 milions de dòlars que li permeti restablir l’equilibri fiscal. L’FMI ha advertit que per obtenir els préstecs necessaris és fonamental que hi hagi estabilitat política a l’illa.

A conseqüència de la crisi i de l’impagament del deute exterior del país, els ciutadans de Sri Lanka han patit una escassetat crítica de combustible i aliments, així com altres productes essencials com medicaments. Aquesta situació ha alimentat una onada de manifestacions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

L’hegemonia del PNB trontolla

Barcelona
Orient Mitjà

Israel respondrà a l’Iran tot i la crida a la contenció dels EUA

Beirut
Gorka Knörr
Polític basc

“Seria un greu error reeditar el pacte de govern PNB-PSE”

Barcelona
Índia

La democràcia més gran, en perill

Tòquio
Carles Ibáñez
Cap de l’oposició de l’Ajuntament de les Preses (+ Aprop les Preses)

“Les coses han de ser clares, en la variant, i arribar al consens”

Les Preses

El Consell Comarcal el Baix Empordà condemna els fets de Bellcaire

la bisbal d’empordà
guerra a gaza

Israel prepara l’evacuació de Rafah per començar la invasió

barcelona
POLÍTICA

Suport a Campmajó i al ‘segon exili’ de Tsunami, a Girona

GIRONA
política

El ple de Girona aprova incrementar el preu de les zones blava i verda

girona