Política

Iraq

El president iraquià proposa unes noves eleccions per resoldre la crisi

Barham Saleh creu que els comicis “garantiran l’estabilitat política i social”

Celebra que Al-Sadr hagi ordenat als seus seguidors retirar-se de la Zona Verda

El president de l’Irak, Barham Saleh, ha considerat aquest dimarts que la celebració d’unes eleccions anticipades amb un “consens nacional” pot suposar una “sortida de la crisi asfixiant que travessa el país”, després de dos dies de disturbis a Bagdad que han deixat almenys 35 morts.

El cap d’Estat iraquià ha defensat en un discurs a la nació que uns nous comicis són “una solució millor que entrar en enfrontaments polítics, conflictes i rivalitat”. Segons ell, les eleccions “garantiran l’estabilitat política i social” i aturaran el cicle de les crisis.

Sobre els disturbis iniciats aquest dilluns pels seguidors de l’influent religiós xiïta Muqtada al-Sadr, Saleh ha admès que “el sistema polític i les institucions constitucionals no han pogut evitar-los”.

Saleh ha celebrat que Al-Sadr hagi ordenat als seus seguidors retirar-se de la Zona Verda de Bagdad, el sector on es troben el Palau Presidencial i del govern, i que van assaltar dilluns després de l’anunci del clergue de la seva retirada “definitiva” de la política.

“La postura de sa Eminència, Muqtada al-Sadr, per aturar la violència és responsable i valent, i es veu que li importa el país”. “Hem d’aprofitar-ho per sortir de la crisi política actual amb solucions que assoleixin les aspiracions del poble”, ha subratllat.

El polític ha avisat que “aturar la violència, els enfrontaments i els tirotejos és necessari per preservar la sang iraquiana, però no significarà la fi de la crisi política que arrossega el país des de fa mesos”. “El que hem vist no és una crisi nova: és una cosa profunda i vinculada al govern i la seva incapacitat”, ha advertit.

Després dels disturbis de dilluns, la calma ha tornat avui a Bagdad després que Al-Sadr ordenés amb vehemència als seus seguidors retirar-se del centre de la capital, on estaven acampats des de fa quatre setmanes en contra del bloqueig polític que travessa Irak des de fa més de deu mesos.

Posteriorment, Al-Sadr ha ofert el seu condol a les famílies dels morts durant les dues jornades de caos que han sacsejat Bagdad i tot el país.

“Demano a Déu que perdoni els que han utilitzat les armes i els animo a que demanin el perdó de Déu i que no tornin a repetir això en el futur, estant jo viu o mort”, ha dit el religiós.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

L’Audiència cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona