Política

pròxim orient

Un pres palestí supera els 180 dies de vaga de fam

L’estat de salut de Jalil Awawdeh és molt crític

Jalil Awawdeh, un palestí empresonat per Israel sense càrrecs ni judici, ha superat avui els 180 dies en vaga de fam en un estat de salut molt crític. Ha desenvolupat greus símptomes neurològics que li “poden causar danys irreversibles”, i el ris de mort pot ser imminent, alerten experts mèdics.

Segons una metgessa que el va visitar aquesta setmana a l’hospital Shamir, prop de Tel-Aviv, on està ingressat, la salut d’Awawdeh –que pesa entre 36 i 38 quilos– s’ha deteriorat molt en els darrers dies.

Pateix danys severs en el sistema nerviós pel nivell reduït de vitamines en el seu cos a causa de la vaga de fam , que va començar el 3 de març passat i que s’ha convertit ja en la més llarga en la història del conflicte entre Israel i Palestina.

“Awawdeh té dificultats per moure les extremitats, pateix debilitat i dolor a tot el cos”, lamenta Bettina Birmanss, la neuròloga que el va examinar i voluntària de l’ONG israeliana Metges pels Drets Humans, en un comunicat amb informació actualitzada sobre la salut del pres després d’assolir els 180 dies de dejuni.

El pres palestí demana la seva excarceració i anul·lació del seu arrest administratiu, règim amb el qual Israel té detinguts actualment més de 720 palestins sense càrrec ni judici, d’acord amb informació secreta que no coneixen ni els seus advocats, i que els manté presoners per períodes de tres a sis mesos, però que poden ampliar-se de manera indefinida.

Awawdeh, de 41 anys i natural de la zona d’Hebron, a la Cisjordània ocupada, protesta contra el seu cinquè empresonament en vint anys, pels seus presumptes vincles amb el Gihad Islàmic, considerat un grup terrorista per Israel.

Davant la gravetat del seu estat, un tribunal israelià va decidir “congelar” aquest agost la seva detenció administrativa perquè fos traslladat a un hospital prop de Tel-Aviv, però això no va suposar l’anul·lació del seu arrest, que s’allarga des del desembre del 2021.

El 21 d’agost, el Tribunal Suprem israelià va denegar un recurs a la defensa d’Awawdeh per demanar el seu alliberament immediat, però la seva advocada ha tornat a presentar una apel·lació demanant la fi del seu arrest, la qual cosa es debatrà en audiència avui mateix, segons va indicar l’ONG Metges pels Drets Humans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària

barcelona