Política

Iraq

Muqtada al Sadr inicia una vaga de fam fins que cessi violència

L’anunci de la retirada del líder xiïta ha desencadenat una onada de protestes en la que els manifestants han irromput al palau presidencial i del govern a Bagdad

Almenys 8 persones han mort i prop d’una trentena han resultat ferides durant els incidents d’aquest dilluns

L’influent clergue xiïta Muqtada al Sadr ha iniciat una vaga de fam “fins que cessi la violència” a l’Iraq, després d’una jornada de manifestacions violentes arran de l’anunci de la retirada de la política del religiós, ha informat un dels seus portaveus.

“La seva Eminència anuncia una vaga de fam fins que cessi la violència i l’ús de les armes. Expulsar els corruptes no dona a ningú, sigui qui sigui, una justificació per utilitzar la violència”, ha dit en un breu comunicat a la seva pàgina de Facebook un dels líders del Moviment Sadrista, Hasan al Azari.

I és que els seguidors d’Al Sadr, que estan acampats a les portes del Parlament des de fa quatre setmanes en protesta per la paràlisi política, han reaccionat a l’anunci de la seva retirada amb unes protestes en les que els manifestants han irromput al palau presidencial i del govern a Bagdad. L’executiu s’ha vist obligat a interrompre la seva feina pels incidents, en els que han mort almenys vuit persones.

Les protestes s’han estès a altres ciutats i les autoritats han declarat el toc de queda, primer a Bagdad i més tard per a tot el país, tot i que això no ha dissuadit els manifestants.

En anteriors mobilitzacions i durant la presa del Parlament durant sis dies al juny, Al Sadr va demanar als seus seguidors que no duguessin armes, però sense les instruccions dels líders sadristes per apaivagar la multitud, aquesta vegada molts dels participants en els aldarulls han lluït armes pels carrers de Bagdad, en especial a la fortificada Zona Verda.

Com a resultat, almenys vuit persones han mort i 28 més han resultat ferides per “trets i actes violents”.


Crides a la calma davant el temor a un conflicte civil
En els últims mesos Iraq ha estat escenari d’una escalada de tensió política, però els successos d’avui, que recorden els incident a Sri Lanka fa un mes, han fet saltar totes les alarmes pel temor a l’inici d’una confrontació civil. Davant aquesta situació, el president iraquià, Barham Saleh, s’ha reunit amb el primer ministre en funcions, Mustafa al Kazemi, i amb els dirigents del Parlament i del Poder Judicial per analitzar la situació.

El fragmentat Parlament ha estat incapaç de triar un nou president des de les eleccions del 2021, en les quals el bloc sadrista va ser el més votat i va obtenir 73 dels 329 escons a la cambra. Però el boicot a les propostes d’Al Sadr va provocar que el clergue fes dimitir tots els seus diputats al juny i, des d’aleshores, ha exercit pressió als carrers.

Després de deu mesos de paràlisi política, la situació ha assolit avui un punt de no retorn amb l’anunci d’Al Sadr. La missió de les Nacions Unides a l’Iraq ha advertit que l’actual escalada és “extremadament perillosa” i ha instat els manifestants a “cooperar amb les forces de seguretat i evitar accions que puguin desencadenar una cadena d’esdeveniments imparable”.

La Casa Blanca ha qualificat la situació de “preocupant” i ha fet una crida al “diàleg” a l’Iraq. “És preocupant que no es permeti funcionar a les institucions iraquianes. Això ha elevat el risc de violència. La seguretat, l’estabilitat i la sobirania no s’han de posar en perill”, ha assenyalat el portaveu del Consell de Seguretat Nacional de la Casa Blanca, John Kirby, en una roda de premsa telemàtica.

Kirby ha defensat que “és el moment per al diàleg i no per a la confrontació”, ha demanat que les protestes siguin “pacífiques” i ha instat els manifestants a “respectar les propietats del govern iraquià”. “Fem una crida als partits de tot l’espectre polític iraquià perquè mantinguin la calma”, ha subratllat.

El portaveu del Consell de Seguretat Nacional ha desmentit les informacions que l’Ambaixada dels EUA hauria començat una evacuació per la inseguretat a Bagdad. “Garantir la seguretat dels nord-americans i de les nostres instal·lacions és la nostra màxima prioritat, però no hi ha una evacuació a l’ambaixada ni indicis que n’hi hagi d’haver per ara”, ha apuntat.



[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona
Política

El Parlament dona suport als encausats de Tsunami

barcelona
orient mitjà

L’Iran minimitza l’atac a Esfahan i no dona senyals de resposta

barcelona
Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona
política

Els homes joves són els més espanyolistes, segons una enquesta d’Òmnium

barcelona
política

Aprovada la partida urgent de 142 milions per fer front a la sequera

barcelona
política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona
orient mitjà

Creixen els temors d’una incursió de l’exèrcit israelià a Rafah

barcelona
judicial

La Fiscalia de l’Audiència Nacional veu terrorisme al cas del Màgic

barcelona