Política

IRAQ

El líder xiïta Al-Sadr anuncia la seva retirada definitiva de la política

El líder iraquià ho ha anunciat avui en un comunicat

L’influent clergue xiïta iraquià Moqtada al-Sadr ha anunciat avui la seva “retirada definitiva” de la política enmig de la paràlisi en la qual viu el país àrab des de les eleccions parlamentàries del passat octubre. “Havia decidit no intervenir en els assumptes polítics però ara anuncio la meva retirada definitiva i el tancament de totes les institucions (seus)” del Bloc Sadrista, ha afirmat en un comunicat el líder iraquià.

Al Sadr, el moviment del qual va vèncer els comicis de l’octubre amb 73 dels 329 escons del legislatiu, ha afirmat que amb la seva activitat política “només volia reparar la deformació que, en la seva majoria, van causar les forces polítiques xiïtes, sent les majoritàries del país (...) només volia apropar-les al poble perquè sentin el seu patiment”. Just després de la difusió del comunicat, l’oficina política d’Al-Sadr anunciat el tancament del seu perfil oficial a Twitter.

En els últims anys, Al Sadr ha optat més per la via política i ha liderat els principals moviments xiïtes del país, tot i que sense ostentar un càrrec oficial. El Sadrisme manté una divisió entre el clero i els governants i aquesta ha sigut l’opció escollida per Al-Sadr. Les coalicions polítiques apadrinades per ell, Al Ahrar el 2014 i Sairún el 2018, van aconseguir gran part dels escons del legislatiu, donant així al clergue la possibilitat d’escollir el govern de l’Iraq sense participar-hi directament. L’èxit d’aquestes coalicions també li ha permès tenir influència en alguns ministeris, sent els de Salut, Transport o Infraestructures els seus preferits, per poder des de les institucions donar feina als seus acòlits i expandir la seva base. El que distingeix Al-Sadr d’altres partits i milícies xiïtes es la seva desvinculació de Teheran, que en els últims anys ha exercit cada vegada més influència a l’Iraq, però el clergue aboga per la sobirania del seu país, el patriotisme i la independència tot i els seus vincles amb el veí.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona