Política

el radar

Dubtes sobre la successió

Truss no convenç pel que fa a la crisi social i territorial del Regne Unit

Encara no ho té guanyat, però Liz Truss, la candidata favorita a succeir Boris Johnson al capdavant del Partit Conservador i del govern britànic, ja rep crítiques a tort i a dret. Un sondeig de la televisió Sky News d’aquest dijous revelava que només un 28% dels ciutadans confien en ella per fer front a l’increment del cost de la vida, el problema número u del país, per darrere del cap de l’oposició, el laborista Keir Starmer, el mateix Johnson, primer ministre en funcions, i el rival de Truss en les primàries tories, l’extitular d’Economia Rishi Sunak.

Amb una taxa d’inflació per damunt del 10% que pot escalar encara més cap a finals d’any, amb el preu disparat de la factura de la llum i el gas, amb famílies i pensionistes amenaçats per la pobresa energètica i organitzacions com ara Don’t Pay UK cridant a la insubmissió fiscal, amb vagues generalitzades –treballadors ferroviaris, del metro, del servei postal, estibadors del port, advocats penalistes...– i sense patró, aparentment, a càrrec del timó, no s’entreveu un relleu capaç de redreçar el rumb. Al contrari: els dubtes creixen al voltant de Truss i Sunak –dos thatcheristes partidaris d’abaixar impostos– i la seva capacitat per afrontar els reptes econòmics i l’emergència social. “La preeminència atorgada a la ideologia per damunt del pragmatisme –virtut suposadament britànica–, que ja va portar a la catàstrofe del Brexit, amenaça ara de prolongar-se, és a dir, d’agreujar la ja degradada situació deixada per Johnson. [...] La crisi econòmica i la inestabilitat podrien fer créixer la temptació d’activar la retòrica antieuropea i nacionalista”, alerta Le Monde en un editorial. Més enllà de l’economia, la virtual victòria de Truss, actual ministra d’Afers Estrangers, tindria conseqüències nefastes per a la cohesió territorial del Regne Unit, segons The Guardian, que, basant-se en una enquesta recent, assegura que, amb ella al número 10 de Downing Street, hi ha més probabilitats que Escòcia esdevingui un estat independent. El Brexit i el nacionalisme anglès que l’alimenta, de què Truss és una exponent, fa créixer a Anglaterra la indiferència envers una hipotètica secessió escocesa o la perspectiva d’una Irlanda unificada. “Truss juga amb foc i amenaça de cremar tota la casa”, alerta el rotatiu, que retreu a la candidata el menyspreu per Sturgeon, la líder escocesa, i l’SNP i la seva negativa –com Johnson– a concedir un altre referèndum d’independència. Però, quan el Suprem doni previsiblement la raó a Londres i dictamini que no hi pot haver consulta sense el vistiplau de Westminster, “l’SNP convertirà les pròximes eleccions generals britàniques en un referèndum de facto sobre la independència escocesa”, recorda The Guardian. “I les enquestes no pinten bé per a la dreta unionista. Els tories corren el risc de desaparèixer a Escòcia.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El Tribunal de l'ONU exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària a la Franja

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona