Política

Creix la pressió sobre la UE perquè deixi de concedir visats turístics als russos

Brussel·les respon a Ucraïna, Estònia i Finlàndia que cal mantenir els permisos humanitaris i per a dissidents

El Consell de Seguretat es reuneix per Zaporíjia

La Comissió Europea va recordar ahir que cada estat membre té competència per decidir si emet o no visats a turistes russos, en resposta al president ucraïnès Volodímir Zelenski, i als governs d’Estònia i Finlàndia, que n’han reclamat la suspensió, i va animar a mantenir-los en determinats supòsits.

“Els estats membres han de respectar les seves obligacions internacionals i assegurar que hi hagi visats que sempre es concedeixen, com ara els humanitaris i a familiars, periodistes o dissidents”, va indicar la portaveu comunitària d’Interior, Anitta Hipper. La portaveu no va voler confirmar si la Comissió està a favor o no de concedir visats turístics i va lamentar que els processos per expedir-los s’estan retardant a causa de l’expulsió de diplomàtics europeus a Rússia. Brussel·les ja va suspendre parcialment l’acord que tenia amb Moscou per facilitar visats pocs dies després de la invasió russa d’Ucraïna, un canvi que va afectar els permisos de diplomàtics, empresaris i altres persones properes al Kremlin, però no als ciutadans del carrer. La qüestió ha de ser abordada en una reunió de ministres d’Afers Estrangers europeus prevista per al 31 d’agost.

Mentrestant, els atacs al voltant de la central nuclear de Zaporíjia es repetien ahir al sud d’Ucraïna amb ucraïnesos i russos responsabilitzant-se’n mútuament. Els EUA van instar Moscou a cessar en totes les operacions armades de la planta i als seus voltants i a tornar-la al control de Kíiv. “Combatre prop d’una central nuclear és perillós i irresponsable”, va alertar un portaveu del Departament d’Estat, que va donar suport a la crida d’Ucraïna a crear una zona desmilitaritzada dins i fora del recinte nuclear. El Consell de Seguretat tenia previst reunir-se ahir al vespre a petició de Rússia per abordar la crisi. Ahir també, el vicepresident del Consell de seguretat de Rússia i expresident del país, Dmitri Medvedev, es va reunir al Donbass amb els líders separatistes prorussos de les repúbliques populars de Donetsk i Lugansk, la independència de les quals va ser reconeguda pel Kremlin al febrer.

Sancions febles a Rússia

Finalment, en el seu últim informe mensual, l’Agència Internacional de l’Energia indica que la producció petroliera russa ha caigut menys d’un 3% des de la invasió d’Ucraïna, el febrer passat, i que les sancions occidentals han tingut un efecte limitat. Moscou ha compensat les pèrdues en els mercats europeu i dels EUA amb l’exportació a països com ara l’Índia, la Xina o Turquia i amb l’increment de la demanda interna.

LES FRASES

Els estats membres han de respectar les seves obligacions internacionals
Anitta Hipper
PORTAVEU COMUNITÀRIA D’INTERIOR
Els incidents [a la central nuclear de Zaporíjia] poden conduir a un desastre
António Guterres
SECRETARI GENERAL DE L’ONU


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona