Política

alemanya

Scholz podria veure’s en un compromís per un escàndol bancari segons mitjans alemanys

L’afer té a veure amb uns diners dipositats en una caixa forta d’un exdiputat de l’SPD que podrien estar relacionats amb l’escàndol del banc Warburg

Un escàndol bancari vinculat al passat com a alcalde d’Hamburg del canceller alemany, Olaf Scholz, amenaça de posar-lo en dificultats, segons han informat aquest dimecres diversos mitjans alemanys, entre ells el setmanari “Der Spiegel”.

En el centre de la polèmica es troba la troballa de 214.000 euros en efectiu en una caixa forta propietat de Johannes Kahrs, un exdiputat del Partit Socialdemòcrata (SPD) que dirigia una agrupació local d’Hamburg en 2016, quan el seu correligionari Scholz era alcalde.

Segons els mitjans alemanys, l’efectiu podria estar relacionat amb l’escàndol del banc Warburg, que una comissió del Parlament local d’Hamburg investiga des de fa ja més de dos anys i en el qual el paper de l’ara canceller està encara per esclarir.

En 2016 les autoritats financeres de la ciutat portuària van renunciar a la devolució de 47 milions d’euros que aquest banc havia obtingut a través de transaccions irregulars, després d’una sèrie de trobades entre directius de la institució i alts càrrecs de l’SPD.

Scholz, per la seva part, nega haver influenciat, com a alcalde, en la decisió de les autoritats financeres i declara no recordar gran part del contingut de les converses que va mantenir llavors.

D’acord amb “Der Spiegel”, no hi ha de moment cap prova que els diners trobats en la caixa forta estiguin relacionats amb l’escàndol del banc Warburg.

No obstant això, el setmanari destaca que segons ha sortit a la llum, la institució financera va donar almenys 45.500 euros a l’SPD d’Hamburg, majoritàriament a l’agrupació que dirigia Kahrs, i en part a través de filials del banc i empreses associades a ell.

Segons unes notes del diari del propietari del banc, Christian Olearius, va ser Kahrs qui va intervenir en 2016 i 2017 a l’hora d’organitzar les seves trobades amb el llavors alcalde d’Hamburg i ara canceller.

El mateix Kahrs no s’ha pronunciat de moment respecte a la procedència de l’efectiu, mentre que un portaveu del govern federal ha declarat aquesta setmana que Scholz no tenia coneixement de la seva existència.

Altres mitjans han informat aquesta setmana que la fiscalia de Colònia, que col·labora en l’esclariment del cas “cum ex”, va ordenar al març la inspecció del compte de correu electrònic de Scholz dels seus temps com a alcalde d’Hamburg.

Està previst que el pròxim 19 d’agost el canceller declari per segona vegada davant la comissió de recerca del Parlament local d’Hamburg.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Desenes de morts per un bombardeig israelià a Síria

barcelona
societat

L’Audiencia Nacional cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona