Política

LÍBAN

Més d’una desena d’ONG demanen a l’ONU que investigui “sense demores” l’explosió a Beirut

Demà es compleixen dos anys del desastre

Les organitzacions denuncien “repetides” obstruccions per part de les autoritats libaneses en la investigació

Més d’una desena d’ONG han demanat al Consell dels Drets Humans de l’ONU que investigui “sense demores” l’explosió que va causar més de 200 morts i 6.500 ferits a Beirut demà farà dos anys, davant de l’estancament de les investigacions iniciades per les autoritats libaneses.

“Demanem als membres del Consell de Drets Humans de les Nacions Unides que presentin en la propera sessió de l’òrgan el setembre del 2022 una resolució que despatxi sense demora una missió d’investigació independent i imparcial per l’explosió del 4 d’agost del 2020 a Beirut”, han dit en un comunicat conjunt.

Les organitzacions, entre elles Amnistia Internacional, Human Rights Watch i Acció Legal Internacional, han demandat que la investigació determini aspectes com la causa base de la deflagració per poder aclarir les “responsabilitats estatals i individuals” dels fets.

Les tones de nitrat d’amoni que van explotar a Beirut feia anys que estaven emmagatzemades al port de la ciutat sense mesures de seguretat i líders com el president libanès, Michel Aoun, i el llavors primer ministre, Hasan Diab, han reconegut que sabien de la seva existència abans de la tragèdia.

Les ONG firmants han denunciat que la investigació judicial iniciada al Líban poc després del desastre ha patit “repetides” obstruccions per part de les autoritats libaneses i que diverses figures polítiques sospitoses en el cas han presentat més de 25 sol·licituds contra els magistrats a càrrec de la investigació. L’última va obligar a suspendre la investigació a finals del passat mes de desembre sense que encara no s’hagi pogut reprendre el procés.

“Ara està més clar que mai que la investigació domèstica no pot impartir justícia, fent encara més urgent establir una missió d’investigació encarregada pel Consell de Drets Humans de l’ONU”, han sentenciat a la seva nota.

Demà es compleixen dos anys de l’explosió que va devastar barris sencers de la capital libanesa i va desplaçar temporalment més de 300.000 persones. Les famílies de les víctimes faran tres marxes simultànies per demanar justícia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid
Pròxim Orient

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona