Política

unió europea

Von der Leyen: “Rússia ens fa xantatge i Europa ha d’estar preparada”

La Unió Europea proposa que els estats comunitaris redueixin en un 15% el consum de gas entre l’1 d’agost i el 31 de març del 2023

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha advertit aquest dimecres que Rússia està emprant l’energia com a “arma” davant el possible tall parcial o total del subministrament de gas d’aquest país als Estats membres i va demanar als governs que estiguin “preparats” davant d’aquest “probable” escenari. “Rússia ens està fent xantatge, usant l’energia com a arma. Per tant, sigui el tall parcial o total, Europa ha d’estar preparada”, va dir Von der Leyen en roda de premsa en què l’executiu comunitari va presentar la seva proposta perquè els països de la Unió Europea redueixin en un 15% el consum de gas entre l’1 d’agost i el 31 de març del 2023.

Von der Leyen va reconèixer que aquesta reducció “és demanar molt”, però va insistir que la lliçó apresa per la UE durant la pandèmia de coronavirus ha de ser, davant una crisi que “colpejaria tots i cadascun dels estats membres”, que el “pitjor enemic de la UE seria la fragmentació” i que “si actuem units podem abordar qualsevol crisi”.

La presidenta de l’executiu comunitari va explicar que una reducció del consum de gas del 15% en el període proposat equival a 45 quilòmetres cúbics de gas natural, quantitat que permetria al bloc comunitari “superar l’hivern de manera segura” en el cas d’un tall total en el subministrament per part de Moscou.

A més, ha afegit, la Unió Europea ja ha aconseguit omplir els seus dipòsits conjunts de gas al 64% de la seva capacitat -l’objectiu és que estiguessin al 80% per al novembre- i ha augmentat el subministrament de gas no rus en 35 quilòmetres cúbics des del gener gràcies a l’increment des d’altres països, com els Estats Units, Noruega o Qatar, entre d’altres.

També s’ha aconseguit l’equivalent a quatre quilòmetres cúbics de gas natural mitjançant un increment addicional de 20 gigawatts de capacitat d’energies renovables, que Brussel·les recomana prioritzar en la cerca de recursos alternatius al gas en la reducció del consum.

Davant la possibilitat que alguns estats membres rebutgin l’objectiu de reducció de consum de gas, Von der Leyen va assenyalar que la Comissió té eines per fer complir-ho però va subratllar la importància que aquesta opció “sigui el darrer recurs” i que es creï “consciència sobre com interdependents som perquè imperi el principi de solidaritat.“Com més ràpid actuem, més estalviarem i més segurs estarem en el nostre objectiu de solidaritat. Hi ha Estats membres més exposats que altres al gas rus i més vulnerables al risc d’una interrupció, però tots els Estats membres en patiran les conseqüències”, ha assegurat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona