Política

Regne Unit

Sunak lidera la primera votació entre diputats ‘tories’ per succeir Johnson

L’exministra de defensa Penny Mordaunt i la titular d’Afers Exteriors, Liz Truss, aconsegueixen un notable suport

L’actual ministre d’Economia, Nadhim Zahawi, i l’antic ministre de Sanitat Jeremy Hunt queden fora de la cursa per succeir Boris Johnson

L’exministre d’Economia Rishi Sunak ha encapçalat aquest dimecres la primera votació entre vuit diputats del Partit Conservador del Regne Unit per triar el substitut de Boris Johnson al capdavant del seu partit i, per tant, de l’executiu britànic.

Sunak ha liderat el recompte, amb 88 vots, si bé l’exministra de Defensa Penny Mordaunt, que emergeix amb força en les últimes hores, ha obtingut un notable resultat en sumar 67 suports.

Dos aspirants han caigut de la cursa en no haver obtingut el mínim de 30 vots que es requereixen per mantenir-se en la disputa: l’actual ministre d’Economia i successor de Sunak, Nadhim Zahawi, i l’antic ministre de Sanitat Jeremy Hunt.

També han superat aquest primer garbell l’antiga secretària d’Estat d’Igualtats Kemi Badenoch, que ha aconseguit 40 vots; l’advocada general de l’Estat, Suella Braverman, que es n’ha recollit 32; la ministra d’Afers Exteriors, Liz Truss, amb 50, i Tom Tugendhat, amb 37.

Després de conèixer el resultat, la portaveu oficial de Truss ha assenyalat que “ara és moment que els col·legues s’uneixin rere el candidat que retallarà els impostos, executarà l’autèntic canvi econòmic que necessitem a partir del primer dia i s’assegurarà que [el president rus, Vladímir] Putin perd a Ucraïna”.

La segona votació se celebrarà demà dijous i n’hi podria haver més la setmana vinent, fins arribar a només dos finalistes. Les bases tories hauran de triar en un vot per correu quin dels finalistes serà el seu nou líder i futur primer ministre.

El primer ministre en funcions, Boris Johnson, va dimitir el passat dia 7 després que més de 50 membres del seu executiu renunciessin en protesta per la seva gestió i els escàndols que han esquitxat el seu mandat, com les festes a la residència oficial del 10 de Downing Street durant la pandèmia.



[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Orobitg i Viñas, representants de la Selva i el Gironès a la llista d’ERC

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona