Política

La Xina defensa la seva sobirania sobre Taiwan

Ataca la “doble vara de mesurar” dels Estats Units quan defensa el dret dels països a la seva integritat territorial

Les tensions entre els dos països es troben en un punt àlgid pels seus interessos confrontats a l’estratègica regió de l’Indopacífic

La Xina ha defensat aquest dilluns la seva sobirania sobre l’illa de Taiwan, un territori autogovernat que Pequín considera una província rebel, mentre ha atacat la “doble vara de mesurar” dels Estats Units quan defensa el dret dels països a la seva integritat territorial.

El ministre xinès d’Exteriors, Wang Yi, va remarcar en un discurs pronunciat a Djakarta el principi d’”una sola nació” que sosté Pequín i va acusar Washington d’“usar la carta de Taiwan per interrompre i contenir el desenvolupament de la Xina”.

“Si el principi d’un sol país és sabotejat hi haurà núvols foscos i fins i tot tempestes ferotges al llarg de l’estret” que separa la xinesa continental i l’antiga Formosa, ha indicat el cap de la diplomàcia xinesa en assegurar que l’”statu quo” és que Taiwan pertany a la Xina.

Les declaracions de Wang es produeixen després de participar la setmana passada a la reunió de ministres d’Exteriors a l’illa indonèsia de Bali, on dissabte es va reunir amb el secretari d’Estat dels EUA, Antony Blinken, amb qui va abordar la guerra d’Ucraïna i Taiwan, entre altres assumptes.

El canceller ha assenyalat avui el govern de Taipei i “forces externes” d’amenaçar la integritat de la sobirania nacional del gegant asiàtic.“Cap poble, força o país haurien de fer-se il·lusions sobre la separació de Taiwan de la Xina”, ha remarcat Wang Yi, en subratllar que els Estats Units reconeixen el principi xinès d’”una nació”.“Els Estats Units no poden practicar dobles estàndards o incomplir constantment les seves promeses o canviar les seves posicions”, va accentuar el representant de Pequín.Washington ha assegurat que defensarà el govern de Taiwan -aliat dels Estats Units- davant de l’hipotètic escenari d’una invasió militar xinesa.

Sense esmentar directament els Estats Units, Wang va criticar els països que provoquen “confrontació” en pressionar els països asiàtics a escollir bàndols amb mentalitat de la guerra freda i va defensar la independència d’Àsia-Pacífic i els mecanismes multilaterals per mantenir la pau i el desenvolupament.

Les tensions entre la Xina i els Estats Units es troben en un punt àlgid pels seus interessos confrontats a l’estratègica regió de l’Indopacífic, on el país nord-americà pretén mantenir la seva posició dominant, mentre que la potència asiàtica busca augmentar la seva influència.

Les reclamacions sobiranes de Pequín xoquen frontalment amb diversos països, especialment al mar de la Xina Meriodional on la Xina es disputa el control de centenars d’illes i atols amb Filipines, Vietnam, Brunei, Malàisia, Indonèsia i Taiwan.

Els Estats Units, país històricament aliat de diversos països del sud-est asiàtic, retreu a la Xina la reclamació de tot aquest territori – enfront del control parcial d’altres països– i defensa la llibertat de navegació per les aigües del mar de la Xina Meridional.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA