Política

La batalla per substituir Johnson guanya força

Ja són nou els membres del Partit Conservador que s’han presentat per rellevar el primer ministre britànic

La cursa per rellevar Boris Johnson com a líder del Partit Conservador i primer ministre britànic va agafar velocitat ahir amb la presentació de cinc candidatures més i ja són nou en total els diputats que han anunciat que es presentaran a les primàries conservadores. Entre ells, hi ha pràcticament tots els pesos pesants del partit i la majoria ha promès abaixar els impostos i deixar de banda el lideratge de Johnson, farcit d’escàndols.

L’encara primer ministre va anunciar dijous que dimitirà del càrrec després d’una revolta dels seus companys de gabinet pel reguitzell d’escàndols que l’assetgen, inclosa la violació de les normes de confinament en les reunions de la seva oficina de Downing Street. Van caldre, però, més d’una cinquantena de dimissions perquè Johnson fes l’anunci. El pas al costat, va dir durant l’anunci de la seva renúncia, no el farà fins que el partit hagi elegit un nou líder. Un procés que, segons va dir el premier, podria allargar-se fins a la tardor. Però el seu partit i l’oposició reclamen que se’n vagi abans. De moment, la cursa per rellevar-lo s’accelera amb la presentació de cinc candidatures, que se sumen a les quatre presentades entre divendres i dissabte.

La secretària d’estat de Comerç, Penny Mordaunt, va ser l’última d’apuntar-se ahir a la llista d’aspirants, en la qual figuren: el ministre d’Economia, Nadhim Zahawi; el responsable de Transport, Grant Shapps; els antics titulars de Sanitat Sajid Javid i Jeremy Hunt; l’extitular d’Economia Rishi Sunak; el president del comitè d’Afers Estrangers del Parlament, Tom Tugendhat; la fiscal general, Suella Braverman, i l’exsecretària d’estat d’Igualtat Kemi Badenoch. S’espera que avui la ministra d’Afers Estrangers, Liz Truss, se sumi també a la llista de candidats.

La cursa formal per a l’elecció del nou líder tory arrancarà un cop l’anomenat Comitè 1922, que agrupa els diputats conservadors sense cartera, nomeni avui la seva executiva i estableixi el calendari del procés amb l’objectiu que el Regne Unit tingui per a principi de setembre un nou cap de govern.

Mentre la cursa per a la successió va agafant velocitat, Johnson se’n va anar a passar el cap de setmana a la mansió oficial d’estiu de Chequers, juntament amb la seva dona i els dos fills en comú de la parella, per pensar en el seu futur i decidir si continua en política després de deixar el càrrec. En aquesta mansió del segle XVI és on havia planejat fer una festa de casament el 30 de juliol, uns plans que va haver de descartar fa dos dies davant les crítiques. L’oposició l’havia acusat de voler quedar-se com a primer ministre fins a la tardor només per poder celebrar aquesta festa. Precisament, l’oposició laborista va tornar ahir a demanar la sortida immediata de Johnson i va amenaçar de nou de presentar una moció de censura a la Cambra dels Comuns per forçar la seva sortida.

LA DATA

07.07.22
Johnson
anuncia la dimissió després de quedar sol, però diu que continuarà en el càrrec fins a l’elecció d’un nou líder.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona