Política

Bolaños desautoritza Iceta i descarta Turull a la taula de negociació

El ministre de la Presidència recorda que el pacte és que la mesa sigui només “entre governs”

El titular de Cultura veia “vàlid” el secretari general de Junts

Després de la reunió d’ahir amb la consellera Laura Vilagrà, el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, va deixar clar que la taula de negociació, que confien reprendre aviat, “és entre governs”, i per tant ha d’estar formada exclusivament per “membres dels governs”. “Això és el que hem pactat i estem en disposició d’anar complint”, reblava, després que el president espanyol, Pedro Sánchez, hagi insistit en les últimes setmanes a convidar Junts a afegir-se a la negociació, de la qual es va excloure perquè no se li permet incloure-hi representants que no siguin consellers.

La posició oficial de La Moncloa exposada per Bolaños, de fet, no és pas nova, però aquest cop cridava l’atenció perquè desautoritzava taxativament la versió que, només una estona abans, havia donat el seu company de gabinet, el ministre de Cultura, Miquel Iceta, en una entrevista a RAC1 en què havia obert la porta a la possibilitat que el secretari general de Junts, Jordi Turull, s’integrés a la delegació catalana de la taula. “Si Junts designa Jordi Turull, per què no hi pot ser?”, s’havia preguntat l’exlíder del PSC, que fins i tot rematava: “Ha estat indultat i és perfectament vàlid per fer política.” “Com més siguem, més riurem. Si volem acords sòlids, com més, millor”, tornava a convidar Junts, en tot cas.

Això sí, Iceta havia puntualitzat que la decisió final sobre qui seu a la seva banda de la taula correspon al govern de la Generalitat, conscient que és un punt de tibantor entre els socis perquè el president, Pere Aragonès, i ERC també han defensat fins ara que només hi hagi membres de l’executiu. “No existeix un vet a cap persona concreta, volem que sigui una taula executiva”, tancava, al seu torn, Bolaños. Vilagrà, pel seu cantó, indicava que no hi havia hagut cap novetat al respecte. “En la reunió no hem abordat aquesta qüestió”, es limitava a dir. Això sí, segons fonts de Palau, just acabada la trobada, el president, Pere Aragonès, va informar personalment Turull del que s’hi havia tractat, i la mateixa Vilagrà va contactar també amb el vicepresident, Jordi Puigneró.

Ahir, tanmateix, cap dels principals dirigents de Junts va valorar la reunió. Sí que ho va fer, en canvi, el primer secretari del PSC, Salvador Illa, que la va qualificar de “pas endavant molt important”. “El diàleg és el camí per resoldre els problemes de Catalunya”, insistia, una via que veu “indispensable” i que es comprometia a fer “tot el que es pugui” per consolidar. Illa també valorava que la reunió anunciada entre presidents és “positiva i necessària”, i refermava que el govern espanyol “ha treballat i continuarà treballant per fer política”. El cap de l’oposició també desautoritzava Iceta, ja que creu que la taula de diàleg l’han de formar només representants dels governs. Això sí, insistia que si Aragonès convoca un diàleg “entre catalans”, com vol, podrien seure-hi membres dels partits.

Topada pel retorn de Puigdemont

Miquel Iceta també va deixar clar a RAC1 que veu “implantejable” una possible amnistia per permetre, entre altres coses, que Carles Puigdemont i la resta d’exiliats tornin a Catalunya. De fet, fins i tot apel·lava directament a l’expresident per dir-li que “hauria de decidir tornar” i enfrontar-se a la justícia espanyola, per, a partir d’aquí, després “entre tots trobar solucions felices com ara el tema dels indults”. El president a l’exili no va trigar a replicar-lo a Twitter: “Iceta és un dels responsables del 155 contra Catalunya i de fracturar la vida de molts catalans”, recordava, per etzibar: “Si vol parlar de solucions felices, que m’ho demani i li faré la llista”. “Aviso: l’indult no hi és”, tancava, tot recomanant-li que parli “més amb els seus, que això ja ho saben”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença oficialment amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona