Política

Biden, “atordit i indignat” per l’assassinat de Shinzo Abe

L’exmandatari va ser tirotejat en el transcurs d’un acte electoral al mig del carrer

“La violència armada sempre deixa una cicatriu profunda a les comunitats que afecta”, afirma el president nord-americà

El president dels Estats Units, Joe Biden, ha condemnat avui l’assassinat al Japó de l’exprimer ministre Shinzo Abe, que ha estat tirotejat en un acte electoral al mig del carrer, i ha dit sentir-se “atordit, indignat i profundament afligit” per la notícia.

En un comunicat emès per la Casa Blanca, Biden ha assegurat que l’assassinat d’Abe és “una tragèdia per al Japó i per a tots els que el coneixien”, i va enviar condols a la família de l’exmandatari.“Sent el primer ministre japonès que més va servir al càrrec, la seva visió d’un Indopacífic lliure i obert persistirà. Sobretot, li importava profundament el poble japonès i va dedicar la seva vida al seu servei”, va afegir.

El president nord-americà també va voler referir-se a la violència amb armes de foc, poc freqüent al Japó: “La violència armada sempre deixa una cicatriu profunda a les comunitats que afecta”.

A la tarda, Biden es va desplaçar a la residència de l’ambaixador japonès a Washington per oferir el condol i deixar un missatge d’agraïment a l’exmandatari al llibre de condols instal·lat per les autoritats nipones sobre un petit altar de flors.“Vaig tenir l’honor de conèixer el primer ministre quan el vaig acollir a la residència del vicepresident i quan vaig treballar amb ell al Japó”, va escriure Biden.“No és només una pèrdua per a la seva dona i la seva família, i per al poble del Japó, sinó per al món”, va afegir.

El mandatari nord-americà va conèixer Abe durant la seva etapa com a vicepresident al Govern de Barack Obama (2009-2017).

L’influent polític japonès va morir a les 17.03 hora local (08.03 GMT) en un hospital de Nara, unes quatre hores després de ser traslladat al centre en helicòpter des del lloc de l’atac i sense que els metges poguessin salvar la seva vida per els danys que va patir al cor i a diverses artèries.

El detingut per l’atemptat, Tetsuya Yamagami, és un home aturat de 41 anys i exmembre de les Forces Marítimes d’Autodefensa (Exèrcit nipó), que es trobava “insatisfet” amb l’exmandatari, i per això “es va dirigir a matar-lo”, segons apunten fonts policials.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona