Política

Itàlia

Draghi supera una moció de confiança amb el suport de la seva coalició

El primer ministre italià rep el suport de 410 diputats, una abstenció i 49 vots en contra

L’MSE demana introduir “mesures extraordinàries” al decret anticrisi durant la seva tramitació

El govern italià que presideix Mario Draghi ha obtingut aquest dijous el suport de tots els integrants de la seva heterogènia coalició i ha superat una moció de confiança al Parlament, després de setmanes de tensions amb un dels seus principals socis, el Moviment 5 Estrelles (M5E).

La Cambra dels Diputats ha debatut avui un controvertit decret amb ajudes contra la crisi i la inflació, que ha estat criticat en part per l’M5E i el seu líder, Giuseppe Conte. Al final, però, el text ha obtingut 410 vots a favor, una abstenció i 49 en contra.

La d’avui no era una votació qualsevol, ja que el mateix govern l’ha presentada com una moció de confiança per mesurar el suport que té entre les seves pròpies files al Parlament.

L’M5E, que acaba de patir una dura escissió que li ha arrabassat 60 parlamentaris, s’ha dividit sobre el seu suport a aquest decret –i per tant, al govern–, però al final hi ha donat suport, tot i que 15 dels seus 105 diputats s’han absentat de manera “injustificada”.

El decret, que preveu ajudes per valor de 23.000 milions d’euros, s’ha votat com una moció de confiança, una pràctica habitual a Itàlia per accelerar la tramitació legislativa, ja que aquesta fórmula impedeix la imposició d’esmenes i el temut vot secret.

Ara s’haurà de votar al Senat com a molt tard el 16 de juliol, abans de la pausa estival.

Conte es va reunir dimecres amb Draghi per parlar de les seves diferències en qüestions econòmiques i per l’enviament d’armes a Ucraïna. En aquesta trobada, el líder de l’MS5 va confirmar al primer ministre el suport del seu partit, però li va demanar alguns canvis, en particular en la gestió econòmica.

“Ok a la confiança en el govern, volem col·laborar: Votarem per la confiança a la Cambra, al Senat veurem”, ha declarat avui l’ex-primer ministre. Conte ha suggerit així que serà en la tramitació del decret a la Cambra Alta on es podrà veure si l’M5E manté el suport a Draghi després de l’ultimàtum que li va llançar dimecres.

En aquesta reunió, Conte ha presentat al cap del govern un document en el qual demanen “mesures extraordinàries” contra la inflació, reduir la falca fiscal a treballadors i empreses, un salari mínim i mantenir la “Renda de Ciutadania”, un sistema de subsidis creat per l’M5E en la seva etapa de Govern (2018-2020) i la seva mesura estrella.

El decret votat avui reparteix, entre altres coses, bons de 200 euros una tantum –només una vegada–, als treballadors i pensionistes amb rendes per sota dels 35.000 euros anuals, cosa que Conte considera insuficient.

L’executiu de Draghi, format al febrer del 2021 per superar un moment molt delicat per la pandèmia i la gestió dels milionaris fons europeus atorgats al país, està integrat per formacions de tot l’arc parlamentari, des de la ultradreta a l’esquerra, excepte els ultres de Giorgia Meloni.

Els líders dels dos principals partits de la coalició, Enrico Letta (del Partit Demòcrata PD, centreesquerra) i Matteo Salvini (de la ultradretana Lega), ja han assegurat que l’executiu d’unitat nacional no es repetirà després de les eleccions previstes l’any vinent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid
Pròxim Orient

Turquia, mediadora per interès

Istanbul