Política

Regne Unit

El nou ministre d’Economia també demana a Johnson que se’n vagi

Zahawi va ser nomenat dimarts després de la renúncia de Sunak

El ministre per Irlanda del Nord també abandona el primer ministre i l’onada de dimissions al govern britànic ja supera la cinquantena

Sol. El primer ministre britànic, Boris Johnson, s’ha quedat sol. El seu nou ministre d’Economia, Nadhim Zahawi, ha demanat a Johnson avui al matí que “faci el correcte” i presenti la dimissió, arran de la greu crisi a l’executiu conservador britànic.

Zahawi, antic ministre d’Educació, va ser nomenat per Johnson titular d’Economia, després que Rishi Sunak hagués presentat la dimissió en protesta per la gestió del premier i els escàndols que l’assetgen.

“Això és insostenible i empitjorarà per vostè, pel Partit Conservador i, el que és més important, per tot el país. Ha de fer el correcte i anar-se’n ara”, va piular Zahawi.

Si avui ha estat el nou ministre de Finances qui li ha dit que plegui, ahir va ser el de Sanitat, Steve Barclay, nomenat també dimarts després de la renúncia de Sajid Javid.

De fet, gairebé tot el govern en ple ha demanat a Johnson que se’n vagi, però el primer ministre britànic considera que ara no és el moment d’abandonar amb la guerra més gran a Europa durant més de vuitanta anys. Mentre el primer ministre britànic continua aferrat al càrrec, l’onada de dimissions al seu govern continua. Ja són més d’una cinquantena els ministres, secretaris i alts càrrecs del seu executiu que han dimitit en les darreres hores. Un dels últims en fer-ho ha estat el ministre britànic per a Irlanda del Nord, Brandon Lewis. També han plegat el ministre de Ciència, George Freeman; la secretària del Tresor; Helen Whately; el de Seguretat, Damian Hinds, i el de Sanitat, Edwar Argar, entre d’altres.

La gota que ha fet vessar el vas i ha desencadenat aquesta crisi ha estat l’escàndol de Chris Pincher, exvicelíder del grup parlamentari conservador, que se suma el tancament il·legal del tancament del Parlament britànic el 2019 per frenar els intents de l’oposició d’un Brexit dur, les festes il·legals a Downing Street durant la pandèmia de la Covid-19 i les obres a la seva residència oficial, entre altres.

Pel que fa a l’últim escàndol, Pincher va dimitir divendres passat després d’admetre que havia grapejat dos joves en un club privat londinenc en estat ebri. Després va transcendir que Pincher tenia antecedents d’abusos sexuals i que Johnson ho sabia quan el va nomenar vicepresident del grup parlamentari conservador, el febrer passat.

En un primer moment els portaveus de Johnson van negar-ho. Dilluns Simon McDonald, exsecretari permanent del Ministeri d’Afers Estrangers, va enviar una carta a la presidenta de la comissió parlamentària d’Ètica, Kathryn Stone, en què assegurava que les afirmacions de Downing Street que mai no es van interposar queixes formals contra Pincher eren falses i que Johnson les havia vist. El primer ministre es va veure obligat a demanar disculpes públiques i a admetre que s’havia equivocat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona
Orient Mitjà

La UE demana contenció a Israel per evitar una escalada bèl·lica a tota la regió

Barcelona
orient mitjà

Un atac amb drons reivindicat per Hezbol·là deixa divuit ferits al nord d’Israel

barcelona
POLÍTICA

La CUP vol impulsar la transició energètica a la demarcació

GIRONA
Orient Mitjà

Netanyahu diu que Israel prendrà les seves pròpies decisions sobre l’Iran

Barcelona
birmània

La junta militar trasllada Suu Kyi a un lloc d’arrest fora de presó

barcelona