Política

Portugal

El govern d’António Costa supera una moció de censura de la ultradreta

La iniciativa, que només ha rebut el suport de Chega, estava condemnada al fracàs perquè els socialistes tenen majoria absoluta

El primer ministre acusa el líder ultradretà de ser un “oportunista” i d’estar a la política “per fer soroll” però “no per resoldre els problemes de la gent i del país”

El govern socialista de Portugal, liderat pel primer ministre António Costa, ha superat aquest dimecres una moció de censura presentada pel partit ultradretà Chega, la tercera força a l’Assemblea i l’única que ha donat suport a la iniciativa.

La resta de la dreta (PSD i Iniciativa Liberal) s’ha abstingut i els socialistes i els partits d’esquerra hi han votat en contra. La iniciativa estava condemnada al fracàs des del primer moment perquè els socialistes tenen la majoria absoluta a la cambra.

La moció va ser presentada la setmana passada, després de la crisi oberta al govern quan el ministre d’Infraestructures, Pedro Nuno Santos, va aprovar de forma unilateral una ordre per avançar amb l’ampliació de l’aeroport de Lisboa, sense informar Costa.

El primer ministre va revocar l’ordre ministerial i, després d’una reunió entre tots dos, Santos va assumir la culpa pel succeït i van donar per tancada la crisi.

La ultradreta ha justificat la moció en què l’executiu no està, a parer seu, en condicions de governar a causa principalment del “caos en la sanitat”, la “crisi en els combustibles” i la “completa falta d’articulació” en el gabinet.

“No és la guerra, ni la Covid, ni la troika, és el primer ministre el culpable”, ha denunciat el líder de Chega, André Ventura, durant el debat al Parlament. L’ultradretà ha afirmat que els socialistes “no han sabut donar una resposta digna en un moment de crisi caòtica”.

El primer ministre ha acusat Ventura de ser un “oportunista” en presentar la moció: “Chega està en la política per fer soroll, tenir escenari i espai mediàtic, però no per resoldre els problemes de la gent i del país”.

Aquesta és la primera moció de censura que l’executiu de Costa afronta aquesta legislatura, tot i que Chega ja va presentar a l’abril una moció de rebuig al seu programa de govern, que tampoc va prosperar.

Costa lidera el govern socialista de Portugal des del 2015 i afronta ara la seva tercera legislatura, la primera amb majoria absoluta, aconseguida a les eleccions del passat gener.

Els socialistes tenen 120 dels 230 diputats de l’Assemblea de la República.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

COREA DEL NORD

El règim de Kim Jong-un efectua noves proves d’armes al mar Groc

BARCELONA
REGNE UNIT

Londres rebutja la proposta de Brussel·les per a la mobilitat dels joves

BARCELONA

Duel contingut entre Israel i l’Iran

BARCELONA

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya es tanca amb el PNB i EH Bildu disputant-se l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona