Política

La mesa del Parlament rebutja les quatre peticions per reconsiderar la delegació de vot de Lluís Puig

El PSC s’havia afegit a les demandes de Vox, Cs i PP que han aturat el ple aquest matí

Borràs el comptabilitza verbalment però no apareix al panell del ple per no implicar funcionaris

La Mesa del Parlament ha rebutjat les peticions de Vox, Cs, PP i PSC per reconsiderar la delegació de vot de Lluís Puig. Just en l’inici del ple del Parlament el portaveu de Vox, Joan Garriga, ha anunciat que el seu grup presentava una petició de reconsideració perquè la Mesa revisés la decisió de mantenir el vot delegat a Puig malgrat que la cambra ja ha rebut la notificació del Tribunal Constitucional (TC). El diputat de Cs Nacho Martín Blanco ha demanat directament que se suspengui el ple per poder conèixer l’opinió dels lletrats. El PP i el PSC també han registrat una petició de reconsideració. Després d’una reunió que ha aturat el ple del matí, la majoria de mesa ha denegat les demandes, de manera que la sessió s’ha reprès.

La majoria independentista de la mesa preveu assumir les conseqüències de mantenir la delegació de vot a Lluís Puig, però encara és una incògnita si el vot de l’exconseller comptarà a tots els efectes. Un dels primers punts de l’ordre del dia quan s’ha reprès el ple ha estat la votació de la modificació del Decret llei de procediments d’integració de centres educatius a la xarxa pública. Borràs ha comptabilitzat verbalment el vot del diputat. El Parlament ha validat amb el suport de tots els grups la modificació del decret.

Tal com ha pogut saber l’ACN, un acord de la majoria independentista de la mesa, adoptat aquest dimecres, farà que Borràs pregunti a la portaveu del grup, Mònica Sales, si té algun vot delegat assignat. La diputada respondrà que ’sí’, i Borràs el sumarà verbalment a l’hora d’anunciar el resultat de les votacions. El vot de Puig, exiliat a Bèlgica, no apareixerà però al panell del ple per tal de no implicar els funcionaris de la cambra. De fet, amb el mateix objectiu, la majoria independentista de la mesa estudia com assumir la redacció de l’acta de la sessió plenària i ordenar-ne la publicació.

Amb tot, la mesa no ha concretat com es plasmarà el vot a l’acta de la sessió, i està previst que l’òrgan es torni a reunir al llarg del dia per tancar-ho. És a l’acta on es recull amb quants vots s’aprova cada iniciativa, i el sentit del vot de cada diputat. Per tant és en aquest document on es podrà constatar si finalment s’ha comptat el vot de Puig i no. Habitualment les actes les redacten lletrats, i per evitar implicar-los la part independentista de la mesa ara estudia com fer que algun membre de l’òrgan s’encarregui de la redacció del document.

Abans de ser publicades les actes de les sessions de ple han de ser signades per un dels secretaris i amb el vistiplau de la presidenta del Parlament. En cas que hi hagués cap reclamació sobre el contingut, s’haurien de sotmetre a la decisió del ple a la sessió següent, segons recull el Reglament del Parlament a l’article 82.

Peticions de reconsideració

El TC ha anul·lat la delegació del vot de Puig, exiliat a Brussel·les, però dimarts la majoria independentista de la Mesa, amb el rebuig del PSC, va acordar mantenir-li i assumir-ne les conseqüències. Arran de les peticions de reconsideració de Vox, Cs, PP i PSC, la Mesa s’ha tornat a reunir aquest matí un cop ha acabat la sessió de control als consellers i al president de la Generalitat.

Després que la mesa hagi admès a tràmit les peticions, s’ha reunit la Junta de Portaveus per escoltar les seves opinions.

A l’inici de la sessió del ple, el diputat de Vox Joan Garriga ha demanat a la Mesa que es llegeixi bé l’article 95 del reglament que estableix els criteris pels quals un diputat pot demanar la delegació de vot. “Puig no està ni embarassat ni malalt”, ha afegit. En un comunicat posterior, Vox ha afegit que es querellarà contra els membres de la Mesa si no rectifica amb el vot delegat de Puig. “Si persisteixen, pagaran cada acte de desobediència”, alerten des de Vox.

Per la seva banda, Martín Blanco ha lamentat la “cacicada” i ha demanat la suspensió del ple al·legant que el seu grup vol conèixer l’opinió dels lletrats de la cambra. “És un atac a l’estat de dret i a la democràcia”, ha afegit. Els de Cs també demanen que es retiri l’assignació econòmica per assistir als plens, ja que Puig no ha anat a cap cessió.

La presidenta Borràs ha respost que la mesa va acordar dimarts per majoria i havent escoltat les indicacions del lletrat major, Miquel Palomares, mantenir la delegació de vot de Puig. Tanmateix, en confirmar que Vox ha registrat la petició de reconsideració, Borràs ha anunciat una nova reunió de la mesa, un pas que s’ha de fer sempre que un grup parlamentari li demana que reconsideri una decisió.

El vot delegat de Puig

A instàncies d’un recurs del PSC, el TC va anul·lar l’acord del 25 de març de l’any passat de la Mesa que admetia la sol·licitud de Puig per delegar el seu vot. També anul·la l’acord de la mesa de l’endemà que confirmava la delegació de vot. Però aquest acord no és el que ara hi ha vigent. La delegació de vot de Puig requeia en Gemma Geis, que va deixar l’escó un cop va ser nomenada consellera d’Universitats. Aleshores, la delegació va passar en mans de la portaveu de JxCat, Mònica Sales. Aquesta és la que ara mateix hi ha vigent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA