Política

Citen Antich al Congrés per no defallir amb la llei d’amnistia

L’independentisme sol·licita que els líders d’Òmnium i Amnistia i Llibertat compareguin tot i el vet a la iniciativa

Fins on podria arribar el Congrés a l’hora de censurar la celebració d’un simple debat? És la pregunta que guia el nou pas d’ERC, Junts per Catalunya, el PDeCAT i la CUP a Madrid, on el 16 de març del 2021 van registrar una nova llei d’amnistia –la primera que es debatria constitucionalment en democràcia, ja que la del 15 d’octubre del 1977 va ser prèvia a la Carta Magna del 1978– i la iniciativa s’ha estavellat durant quinze mesos a la mesa del Congrés, que li aplica la censura prèvia i la declara inconstitucional abans de ser debatuda. Per no posar les coses fàcils al Congrés a l’hora d’actuar com a alfil avançat del Tribunal Constitucional, ERC, Junts, el PDeCAT i la CUP tornen a la càrrega i –tal com va avançar aquest diari el 14 d’abril– ho fan amb un subterfugi: una sol·licitud de compareixença del president d’Òmnium, Xavier Antich, i del d’Amnistia i Llibertat, Daniel Villalaín, a la comissió constitucional del Congrés, que és el fòrum que hauria de rebre la proposició de llei orgànica d’amnistia si la mesa no la vetés preventivament.

La llei de l’amnistia va trucar a la porta per segon cop basant-se en el dret de petició popular amb 200.000 firmes en caixes vermelles, i la petició va ser rebuda per la comissió de peticions i reenviada als portaveus dels grups parlamentaris a finals de juny del 2021, i aquí es va acabar tot. Curiosament, per culpa de la censura dels lletrats i de la qualificació d’inconstitucional per part de la mesa, l’enviament de la iniciativa es va fer a la comissió constitucional i no a la comissió de justícia, que és on correspondria rebre la sol·licitud de reforma del Codi Penal (que és el que en el fons és la llei de l’amnistia).

En lloc de regalar al PSOE la comoditat que l’amnistia dormi al calaix del Congrés, ERC, Junts, el PDeCAT i la CUP volen desafiar-lo a permetre que s’escolti la veu d’Antich i Villalaín –per defensar en veu alta el dret a debatre el que ja està vetat– o bé per enrojolar-lo votant de nou al costat del PP i Vox per enterrar fins i tot aquesta possibilitat de llibertat d’expressió.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona